dilluns, 16 de setembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

“Catalunya seria un dels països més rics…”

Kenneth Rogoff | Foto: Viquipèdia

“…Catalunya seria un dels països més rics del món…”

L’ex-economista en cap del FMI (Fons Monetari Internacional) – poca broma – , actualment, professor de la Universitat de Harvard, Sr. Kenneth Rogoff, considera que Catalunya seria un dels països més rics del món si fos independent.

El Sr. Kenneth Rogoff ha fet aquestes les declaracions en una recent entrevista que li van fer a la revista “Capital”. Quan li pregunten: – Si creu que el govern espanyol de Zapatero ha fet el suficient per combatre la crisi -. K.Rogoff respon: – “Espanya, és un país amb nombroses fortaleses econòmiques i no es pot comparar pas amb Grècia, Irlanda i Portugal que han caigut víctimes de la crisi. Espanya té excel·lents multinacionals, i té regions com ara Catalunya que de ser un país independent, seria un dels països més rics del món…”.

Segons Rogoff, Espanya necessita una profunda reforma  econòmica per poder créixer, i diu que aquest és el gran repte que te l’estat espanyol ja que amb un 20% d’atur farà falta un bon cop de sort perquè  enguany el PIB avanci alguna cosa. Un creixement del 3% o del 4%, necessari per reduir l’atur i és poc probable que això sigui possible a mitjà termini, i afegeix Rogoff que existeix una probabilitat real de que l’Estat espanyol acabi necessitant l’ajut d’Europa.

Les declaracions de Rogoff que fan referència a Catalunya, s’afegeixen als articles apareguts recentment a la premsa internacional. El rotatiu The New York Times  que es va decantar la setmana passada a favor de les tesis catalanes referents a l’estrangulació financera què pateix Catalunya. El prestigiós diari nord-americà detallava que el finançament espanyol obliga a “contribuir amb un 10% del PIB” català a la hisenda espanyola, en referència a l’espoli fiscal, en un article titulat: “Els dèficits de les regions incrementen les pors sobre l’economia  espanyola.

L’article de Rogoff, s’afegia al que també va publicar el londinenc Financial Times, que explicava la forta contribució de Catalunya en solidaritat amb Espanya.

Aquesta és la realitat. No us deixeu ensarronar. Que ningú us vengui mai més la  moto de sempre, aquella moto de que: una Catalunya independent no se’n podria sortir econòmicament. Això ja no cola. Si Catalunya fos independent seria un país ric i per tant, podríem sortir  de la crisi mes aviat que l’estat espanyol. I això no ho ha dit un senyor qualsevol amics, ho a dit el Sr. Kenneth Rogoff, ex-economista en cap del Fons Monetari Internacional.

Lluís M. Panyella | Pineda de Mar

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per