dissabte, 24 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Jutgen per abocaments l’alcalde de Tordera

Imatge: arxiu

L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia Cañizares (CiU), ha declarat com imputat aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona per l’abocament d’aigües residuals contaminants en una riera del municipi. Durant l’interrogatori, l’alcalde ha argumentat que les competències sobre el tractament de residus no corresponen al municipi, sinó a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), un organisme dependent de la Generalitat, que és qui hauria d’haver construït una depuradora.

Acusació

Segons informa avui El Periódico, la Fiscalia de Barcelona demana inicialment una pena de cinc anys de presó, inhabilitació per quatre anys i multa per haver “permès” i “consentit” que els residus generats a la urbanització Terrabrava fossin llançats “sense depuració ni tractament” a la riera de Vall-lloparda.

El fiscal considera que, almenys des del 2005, l’acusat “va incomplir les obligacions legals” i va permetre que les aigües arribessin a la riera malgrat que el consistori “no tenia autorització administrativa” per efectuar els vessaments. Els contaminants “van afectar greument” els ecosistemes naturals de la riera i van generar “un greu risc” per a dos espais naturals situats a escassa distància dels torrents. Un tram d’1,7 quilòmetres de Vall-lloparda es va convertir, afegeix el fiscal, en “una claveguera a cel obert“, fins al punt que la contaminació “va degradar” l’ecosistema i “va impedir el desenvolupament de la vida animal i vegetal“.

Defensa

Per la seva banda, l’alcalde s’ha defensat assegurant que els residus d’aquesta urbanització es llancen a la riera des de fa anys, fins i tot des d’abans de ser elegit alcalde, l’any 1995. També ha subratllat que sempre s’ha mostrat preocupat per aquesta situació i que ha fet les gestions oportunes davant l’Administració autonòmica per resoldre-ho. “Els tècnics sempre m’han dit que les competències sobre tractament de residus són de l’ACA“, ha declarat.

Suport comarcal

En aquest mateix sentit, els grups comarcals del PSC, CIU, ERC, PP i ICV van emetre el passat mes de novembre un comunicat conjunt donant suport a l’alcalde imputat. Segons aquest escrit, la depuració de les aigües urbanes residuals va ser assumida per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) mitjançant el Programa de Sanejament d’Aigües Residuals Urbanes (PSARU), aprovat per acord de Govern de la Generalitat de 20 de juny de 2006. Tots aquests grups asseguraven que la construcció d’aquestes depuradores d’aigües residuals “no és, en cap cas, competència dels ajuntaments“, tot assegurant que “els alcaldes, més que ningú, han treballat per tal que l’ACA construeixi les depuradores i perquè els abocaments puguin ser eliminats i les aigües tractades”.

Per contra, el PSC de Tordera va votar ‘No’ a una moció de suport que es va presentar al ple el passat mes de gener.

1 comentari per a “Jutgen per abocaments l’alcalde de Tordera”

  1. […] de Tordera, Joan Carles Garcia (CiU), d’un delicte contra el medi ambient per l’abocament de les aigües residuals de la urbanització Terrabrava al torrent de Roques Llises. En la sentència, que s’ha fet […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris