divendres, 07 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

“La gratitud és el millor regal”

Pere Badalló | Foto: Agrupament Escolta Montnegre

La unitat de Pioners i Caravel·les de l’Agrupament Escolta Montnegre de Calella va dur a terme el cap de setmana del 30 d’abril i l’1 de maig passat, un camp de treball per reordenar la coneguda plaça de Sant Andreu (Collet de Sant Andreu), al massís del Montnegre. Avui parlem amb un dels caps de la unitat, Pere Badalló, per a que ens expliqui els objectius i els resultats d’aquesta iniciativa.

Què és el Collet de Sant Andreu?
El Collet de Sant Andreu és un encreuament de camins que hi ha al Parc Natural del Montnegre i el Corredor, al terme municipal de Pineda de Mar. L’ermita de Sant Andreu és qui dóna nom a aquest collet que és a la capçalera del Sot de Sant Andreu, un dels afluents de la riera de Pineda. L’ermita es troba actualment en ruïnes. Al collet hi arriben els camins que vénen de Calella, de Pineda de Mar, de la serra de Can Carreras, que s’ajunten en la pista forestal que porta cap a Hortsavinyà.

També és una de les principals entrades al Parc del Montnegre i el Corredor.
Sí. Gràcies a la confluència d’aquest camins que et comentava abans, és una de les principals entrades, des de l’Alt Maresme, al Parc Natural del Montnegre i el Corredor. A més a més d’això, al ser una zona de fàcil accés amb qualsevol tipus de transport (cotxe, bicicleta, moto, a peu, etc.) ha esdevingut un lloc de pas molt transcorregut pels visitants del Parc.

Per quin motiu s’ha anat degradant aquest indret privilegiat?
Ja que és una zona de pas, els vehicles han anat fent una petita plaça en aquesta confluència de camins. Durant els anys 60 es va començar a urbanitzar la zona, però les obres van quedar parades i l’espai es va abandonar. Posteriorment, es va anar degradant l’espai, les motos ho aprofitaven per fer-hi circuits i molta gent hi llençava deixalles.

Foto: Agrupament Escolta Montnegre Calella

Com vàreu planificar els principals objectius?
L’objectiu era clar: reordenar la zona de la plaça de Sant Andreu perquè fos un lloc agradable, ordenat i òptim per l’accés al Parc. Ens interessava que tingués una bona presència i que fos un punt per accedir de manera fàcil i còmode al Parc. Vam fer un petit projecte que permetés habilitar una zona d’aparcament de cotxes i també un espai per a vianants, per potenciar, així, anar a peu o amb bicicleta pel Parc.

Un cop decidit el que volíem fer, ens vàrem posar en contacte amb la direcció del Parc Natural del Montnegre i el Corredor, que varen mostrar-se oberts a la nostra idea. Vàrem acordar la manera de dur a terme el projecte, el disseny, el temps i els mitjans que calia dedicar-hi. El suport del Parc ha estat molt important.

A part del component més estètic també volíem que tingués un impacte ambiental positiu, ja que com escoltes no som gens aliens a aquest tema. Per tant, vàrem realitzar una recollida selectiva de totes les deixalles que hi havia a la plaça (fins a 5 bosses d’escombraries industrials amb objectes tant estranys com una antena de TV i brossa comuna). També vam iniciar la reconstrucció de dos talussos erosionats pel pas de motos i bicicletes.

Foto: Agrupament Escolta Montnegre Calella

Quines persones van dur a terme el projecte?
Durant el cap de setmana vàrem estar treballant tota la unitat de Pioners i Caravel·les (7 nois i 2 noies amb edats entre 14 i 17 anys) i els seus dos caps com a responsables.

Vàreu rebre algun tipus de suport?
Sí. El Parc es va mostrar molt participatiu i va fer un participació prèvia al camp de treball molt important. La direcció del Parc va fer intervenir una màquina per anivellar el terreny perquè hi hagués un bon escapament d’aigües i també per fer una extracció inicial de males herbes i matolls. A la vegada va fer pujar 5 alzines sureres perquè nosaltres les plantéssim. A més a més, el Parc també va posar una brigada de dues persones per ajudar-nos en les tasques en les quals es necessitava una mà d’obra més qualificada i amb eines més adequades. Aquesta brigada, que el Parc anomena colla, va anar-hi a fer uns treballs previs, ens va ajudar durant el matí de dissabte i va anar a enllestir un parell de coses el dilluns següent del camp de treball.

També ens va donar un cap de mà un dels caps del nostre Agrupament, així com un pare (d’una nena de 10 anys del nostre agrupament) que és paleta, en Marcel Brugarola, que amb la seva ajuda ens va permetre poder refer el mur que hi havia inicialment a la plaça, per tal de que quedés visualment millor.

La veritat és que va ser un bon treball en equip! N’estem molt contents i agraïts!

També vàreu netejar l’accés a l’ermita de Sant Andreu.
Un cop allà no vàrem poder deixar passar l’oportunitat de participar en la conservació del nostre patrimoni històric. D’aquesta manera vàrem netejar l’entorn de l’ermita de Sant Andreu tot recuperant el primer tros del camí original d’accés a l’ermita, antic camí d’abast, que havia quedat inutilitzable.

Foto: Agrupament Escolta Montnegre Calella

Esteu satisfets del resultat final?
Molt! I no només nosaltres. Durant tot el cap de setmana van passar per aquell indret un gran nombre de persones (cosa que confirma que és un lloc molt transcorregut) i quasi tots ens agraïen la nostra feina i ens feien palès que era realment necessari que d’una vegada per totes s’actués allà. Per nosaltres va ser molt enriquidor ja que l’escoltisme intenta deixar el món millor de com l’ha trobat, i no només per l’ús nostre, sinó per tothom que en pugui fruir. La gratitud és el millor regal per nosaltres.

Tornareu a la zona més endavant?
És clar que hi tornarem! És un lloc on el nostre Agrupament hi ha passat, hi passa i hi passarà. Som una entitat molt lligada al Montnegre, el nostre nom ho indica, i més en aquesta zona tant propera a nosaltres.

Foto: Agrupament Escolta Montnegre Calella

Esteu preparant nous projectes similars a l’Alt Maresme?
El nostre agrupament sent una gran estima pel massís del Montnegre i més per aquest lloc on passem molt sovint ja sigui de ruta, per fer alguna activitat puntual, descobrir un camí, anar-hi a nivell personal, etc. No podem restar immòbils a l’abandonament d’una zona tant bonica i privilegiada que està tant a prop de la nostra vila, Calella. Intentarem continuar actuant al Collet de Sant Andreu, alguns projectes tenim en ment. I si no és possible ho farem a algun lloc proper a aquest.

A més a més de projectes que podríem anomenar ambientals o de servei, nosaltres fem una tasca educativa cada setmana amb nens/es i nois/es d’entre 6 i 18 anys. Tenim una aposta molt clara en l’educació en el lleure a través de l’escoltisme i ens trobem cada setmana, el dissabte de 4 a 6 de la tarda, al nostre local del c/Bruguera 51, popularment anomenat cau, per transmetre un valors de treball en equip, esforç, servei, respecte i sobretot ganes de fer les coses bé. Som un grup de joves voluntaris, actualment 14, que l’únic que volem és participar activament per transformar la societat en la qual vivim i sempre estem a punt per fer-ho.

Contacte

Totes les persones interessades en participar amb l’agrupament, ja sigui com a cap (equivalent del monitor) o com a nen/a o noi/a, poden trobar informació sobre les seves activitats i contacte a través del web de l’entitat o mitjançant el seu correu electrònic: aemontnegre@gmail.com.

1 comentari per a ““La gratitud és el millor regal””

  1. […] trobar l’entrevista directament clicant AQUÍ. Esperem que us agradi, perquè a nosaltres ens ha agradat molt com ha […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris