divendres, 07 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La xocolata del lloro

Durant la tertúlia del programa de Catalunya Ràdio ‘L’oracle‘, el president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, va explicar que la reclamació del deute dels municipis catalans per part de l’Estat és “un error” del govern central sobre una quantitat que “és justament la xocolata del lloro del pressupost en general”.

Segons les dades facilitades, els conjunt d’ajuntaments catalans deuen a l’Estat espanyol 790 milions d’euros en concepte dels diners que Madrid els va donar de més els anys 2008 i 2009. A hores d’ara, el govern central exigeix als ajuntaments que tornin aquests diners si no volen que se’ls descomptin de l’exercici del 2012, i ha assenyalat que no donarà més temps per retornar aquestes quantitats.

L’ofensiva estatal davant el deute del municipis catalans no deixa de sorprendre per diferents motius. Des de fa anys, el municipalisme català reclama una llei de finançament local, doncs l’actual sistema és clarament injust per abastar les despeses de l’administració més propera al ciutadà. Malauradament, el greuge de l’actual sistema de finançament va quedar ocult durant els anys de bonança econòmica gràcies als impostos directes principalment vinculats a la construcció.

En relació a la reclamació del deute per part del govern central, l’Estat espanyol oblida de manera interessada la gran quantitat de despeses que les administracions locals ha assumit al llarg dels anys, encara que legalment no li corresponien, però que han beneficiat directament al conjunt de la ciutadania.

Els responsables estatals poden donar totes les voltes que vulguin, però no poden donar l’esquena a l’administració més propera que, precisament per això, mereix un finançament just i descentralitzador.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris