dissabte, 24 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Les agrupacions forestals apaguen la crisi

Els voluntaris, en una sortida del 2010 | Foto: ADF

Les agrupacions forestals del Maresme anunciaven al març que gairebé el 70% del bosc maresmenc romania devastat després de l’històric temporal de neu i vent del 2010. Llavors, s’apuntava que l’estiu seria una temporada d’alt risc d’incendi que obligaria als voluntaris a estar especialment alerta. Ja en ple estiu, el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya (Mapa de Protecció Civil de Catalunya) ha classificat els municipis de Cabrera de Mar, Cabrils i Alella com zones amb alt perill d’incendi i alta vulnerabilitat, entre una desena de localitats maresmenques que caldrà prioritzar a l’hora de des­plegar la campanya de prevenció d’incendis d’aquest any. Aquesta informació ha estat confirmada per l’Agència Estatal de Meteorologia Espanyola, que augura un agost i un setembre calorós a la comarca.

Si el treball de les ADF ja es preveia difícil, aquest any, a més, s’han topat amb diversitat d’obstacles que dificultaran la seva tasca. El primer, ja el va avançar Línia Maresme fa unes setmanes: la Generalitat havia decidit eliminar la subvenció per a reposar material (que altres anys s’havia concedit), i deixava a les agrupacions amb només una petita injecció econòmica per al manteniment dels equips. Les ADF del Ma­resme i el sud-est del Vallès Oriental disposen per aquesta campanya d’estiu amb 277 voluntaris, 40 vehicles i 40.000 litres d’aigua.

Durant una entrevista a l’emissora Catalunya Informació, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí va assegurar “que no s’havien fet retallades”, fent referència al pressupost dedicat a les agrupacions forestals per aquest 2011. Pelegrí va definir-ho com un “control de l’excés de pressupost de l’anterior Govern”.

En aquest sentit, les agrupacions forestals de la comarca han respost amb professionalitat, mantenint la qualitat del servei voluntari ofert, tot i que els recursos siguin austers.

Els mateixos voluntaris fan referència a la Federació d’ADF com a mostra de la seva experiència “en compartir recursos humans i materials, i en estalviar diners a les administracions”. Les sinèrgies amb altres corporacions, com els Bombers, els Agents Rurals o els ajuntaments, els han permès ser “efectius i eficients”, segons infor­men en un comunicat.

Un exemple d’aquesta prevenció “de crisi” (barata i eficient) desenvolupada s’ha vist reflectiva en un conveni amb la companyia elèctrica Endesa. Segons ha informat Diarimaresme.com, la companyia ha signat un acord de col·laboració amb el Parc Nacional de la Serralada del Litoral, al Maresme, per tal de cedir espais per a la instal·lació temporal d’equips de comunicació que facilitin la tasca dels voluntaris de prevenció d’incendis. Aquest equipament s’instal·larà (sense cap compensació econòmica) a l’entorn de la subestació que la companyia elèctrica té als terrenys del Turó d’en Baldiri, dins el terme municipal de Premià de Dalt.

Un nou obstacle

La retallada ja va suposar un fort handicap per a les agrupacions forestals però a principis de juliol es detectava un altre problema als boscos maresmencs: la manca de manteniment de les línies elèctriques. Tot i que el Decret 64/1995, de 7 de març, estableix mesures de prevenció d’incendis forestals i obliga a tenir les xarxes de conducció elèctriques que travessen les zones forestals amb un seguit de condicions de manteniment de vegetació, s’han detectat zones del territori que incompleixen la normativa. Per això, han obert un telèfon per a que s’informi als agents rurals de les torres elèctriques envoltades de vegetació.

Publicat a: Línia Maresme nº18

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris