dissabte, 24 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Premià de Mar, conquerida pels pirates

Foto: Ajuntament Premià de Mar

Explica la llegenda que l’Omar i la seva colla de bàrbars van desembarcar el seu vaixell pirata a Premià de Mar, disposats a saquejar les cases i tot allò que se’ls hi posés per davant. Els premianencs, per la seva banda, defensarien el seu municipi durant tots els dies que durés la batalla fins que arribés el moment d’expulsar els pirates de la seva localitat. Aquest és l’eix temàtic de la Festa Major de Premià de Mar que ja s’ha convertit en tot un clàssic de les festivitats a la comarca i a Catalunya. Premianencs i pirates recordaran aquests dies, durant la festa grossa premianenca, perquè durant tants anys s’ha establert aquest lligam històric entre el Maresme i les històries de pirateria.

A partir d’avui, Premià de Mar s’endinsa una vegada mes en la seva Festa Major. El pirata Omar i la seva tripulació envairan els carrers del municipi tot reptant als premianencs a demostrar, una vegada més, a què estan disposats per defensar el seu municipi. Fins al 10 de juliol, Premià rebrà una cinquantena d’activitats al municipi, entre concerts, cercaviles, actes i proves de les colles.

Pirates contra premiarencs

Una de les novetats d’enguany, que arriba amb motiu del 15è aniversari de la Festa Major, és l’enfrontament dels pirates i els premianencs en una gimcana que se celebrarà entre dijous i dissabte. Tot i que encara no s’ha desvetllat en què consisteixen les proves, sí que se sap que les colles les aniran anunciant dia rere dia. Els ciutadans podran inscriure’s a les proves, en un o altre bàndol, a través de l’adreça www.premiapirata.org. Un dels plats forts de la Festa Major 2011 tindrà lloc aquesta nit amb l’activitat de premianencs a la defensa, la nit de pirates i el desembarcament. El pirata Omar hissarà la bandera a l’Ajuntament i farà pública la conquesta, tot convidant a una cercavila pels carrers premianencs.

A partir d’aquest vespre el municipi farà una regressió fins a l’època dels pirates. L’invasió es farà evident als carrers, amb les banderes i amb el campament que s’instal·larà a la plat­ja.

Una història d’amor

La llegenda que narra la Festa Major de Premià comença amb la relació entre l’Ester, una teianenca enamorada d’un premianenc, i l’Omar, que vol enamorar a la maresmenca. La història d’amor serà el fil conductor de les proves entre les colles, que aniran afegint obstacles i reptes entre pirates i premianencs: el poble pescador del carrer Sant Antoni, la revolta premianenca, l’atracabars i l’atracabotigues, la milla nocturna a pèl, etc.

Farcit d’actes

Fins al 10 de juliol hi ha previstes una cinquantena d’activitats per a tots els públics. A partir de les 12h d’avui es farà una repicada i enlairament a l’Ajuntament. El pregó es farà a les 20h a càrrec de la Salle. Tot seguit s’iniciarà l’alerta premianenca a la platja de Bellamar i a les 21h els premianencs s’hauran de posar a la defensa perquè es farà el desembarcament dels pirates. A les 24h Premià serà ja una ciutat pirata a la plaça dels Països Catalans. A Bellamar, es faran concerts.

Avui només serà un pròleg de cinc dies seguits de festa en els quals s’esperen concerts, xerrades, gimcanes, campionats i activitats fetes a mida per a totes les edats i per a tots els gustos. El punt i final a la Festa Major es posarà el proper dia 10 amb la Nit d’havaneres a la platja de Llevant i el gran castell de focs d’artifici. Abans, però, els premianens hauran d’haver defensat el seu municipi. A les 19h es farà l’expulsió dels pirates.

Publicat a: Línia Maresme nº16

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris