dissabte, 24 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Premià demana passar l’estiu sense sorra

Una platja del Baix Maresme | Foto: Joan Sol

La problemàtica de la sorra al Baix Maresme s’ha convertit en el conte de mai acabar. El fet que el Ministeri decidís eliminar el servei de vaixell draga es va acollir positivament a la comarca tenint en compte el cost econòmic – 2,2 milions d’euros al 2010 – que ha tingut any rere any des que es plantegés anar reomplint el litoral artificialment.

Ports

A més, any rere any, els ports de Mataró i Premià de Mar fan un transvasament de sorra al Masnou i Premià que, tot i que enguany s’havia de fer al juny, encara no s’ha fet per problemes amb l’empresa concessiònaria, Marina Port (en el cas de Premià). En aquest sentit, l’alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, ha sol·licitat a la Direcció General de Ports de la Generalitat de Catalunya que els transvasament previst no es faci “per evitar les possibles molèsties i perjudicis dels usuaris de les platges”, segons han informat a través del web municipal.

Fa una setmana, Buch assegurava a Línia Maresme que aquesta mesura ja arribava tard: “Això no pot ser, s’haurà de passar l’estiu tal i com estem, ja que algunes zones de la platja no estan tan afectades”, comenta. També l’alcalde del Masnou, Pere Parés, ha lamentat que la problemàtica de les platges hagi afectat una part del litoral masnoví tot i que assegura que una de les platges ha mantingut la sorra i que això no afectarà tant als banyistes. El regidor de Medi Ambient de Vilassar de Mar, Joan Roca, (un altre dels municipis afectats) també és partidari d’aguantar aquest estiu i esperar a la recerca de solucions al setembre.

Possibles solucions

Els tres representants dels consistoris coincideixen en apuntar els espigons submergits com l’alternativa més viable de cara al futur. “Val la pena invertir més diners si la solució serà a llarg termini“, assegura Buch. Aquesta alternativa permetria mantenir la sorra a les platges baixmaresmenques i realitzar actuacions cada 10 o 15 anys. Roca i Parés també es mostren partidaris d’aquesta proposta tot i que tots tres són prudents: “Encara no s’ha fet cap estudi tècnic malgrat que sembla que ha funcionat a Barcelona”, diu Buch. Algunes entitats ecologistes, com Natura Maresme, també han defensat aquesta alternativa com la més viable per a les platges maresmenques. En tots els casos, el rebuig al reompliment amb el vaixell draga, sempre ha estat unànime.

Comissió fantasma

A principis de juny, el diputat de Convergència i Unió al Parlament, Benet Maimí, es va comprometre a integrar confraries i municipis en una Comissió Mix­ta sobre l’erosió del Maresme, que també hauria d’estar integrada per tècnics del Govern. Ni Buch, ni Parés, ni Roca tenen notícies d’aquesta Comissió malgrat que reiteren la bona predisposició de la Generalitat per solucionar el problema de l’erosió del litoral maresmenc, del qual s’ha convertit en la màxima responsable. De fet, fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat han assegurat que es treballa en un pla per a les platges del Maresme segons el qual es prioritzaran les zones on cal actuar amb immediatesa.

Premià de Mar

El primer municipi en demanar oficialment que no es faci el transvasament de sorra ha estat Premià de Mar. L’alcalde ha demanat també que de cara al 2012 es faci una previsió més acurada que permeti fer el transvasament obligatori abans de l’inici de la temporada d’estiu, i que l’estalvi econòmic que la suspensió de l’execució suposarà per al concessionari, s’acumuli per al compliment de l’obligació en l’exercici 2012.

Els ports tenen la obligació de realitzar un transvasament de sorra anualment ja que actuen com a barrera en els cicle de transport de la sorra. El Govern de la Generalitat també exigeix que, a partir d’ara, facin un estudi del fons marí de cada zona.

Publicat a: Línia Maresme nº17

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris