divendres, 07 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Presenten el nou Consell de Governs Locals

La roda de premsa | Foto: ACM

Aquest dijous 27 d’octubre es constituirà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el nou Consell de Governs Locals, un òrgan previst a l’Estatut que pretén solucionar les demandes històriques dels municipis catalans. En una roda de premsa prèvia a la seva constitució, el president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, considera que amb aquesta eina “surt guanyant el món local“.

Buch ha estat acompanyat pel president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i pel primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn. El president de l’ACM ha destacat que el nou òrgan de govern local “neix amb el suport de les entitats municipalistes“.

Seguint amb la unitat d’acció que està caracteritzant el món local, les dues entitats municipalistes catalanes, l’ACM i l’FMC, han acordat dividir-se rotatòriament la presidència. En aquest sentit, la primera part de la legislatura serà encapçalada per Manuel Bustos i, la segona, per Miquel Buch.

Administració “oblidada”

Durant la roda de premsa, Miquel Buch ha asseguratque amb la creació d’aquest òrgan “es dóna veu a una administració que, tradicionalment, ha estat sempre un pèl oblidada” i també ha recordat que “nosaltres seguim pensant que Catalunya es construeix a partir de cada municipi perquè som els ajuntaments els qui escoltem de primera mà els problemes dels ciutadans”.

Per Buch “Ja ha arribat l’hora que el món local tingui la representació institucional i política que es mereix i que els propis ciutadans li reclamen”. Per la seva banda, i en referència a la recerca d’un nou finançament local, Manuel Bustos ha anunciat que amb la constitució d’aquest nou òrgan “tenim una eina única per ser capaços de solucionar les demandes històriques dels municipis“.

Funcions

El Consell de Governs Locals, tal i com preveu l’Estatut d’Autonomia, tindrà com a principal objectiu la defensa dels municipis davant de la Generalitat i participarà en les iniciatives legislatives o els avantprojectes del govern que afectin el món local. Hi seran representats els municipis i les vegueries de Catalunya seguint criteris de representativitat territorial i política. Mentre no hi hagi vegueries, ho seran les diputacions provincials.

Així, estarà constituït per un total de 100 membres, dels quals set són considerats membres nats: els quatre presidents de les diputacions provincials, l’alcalde de Barcelona i els presidents de les entitats municipalistes. La resta de membres del nou Consell de Governs Locals – fins arribar als centenar -, són alcaldes designats pels grups polítics seguint els criteris de proporció territorial i respectant la paritat.

Adaptat a la crisi

Tot i que l’Estatut preveia la creació d’aquest òrgan amb autonomia orgànica, funcional i pressupostària, la Comissió de Governs Locals va aprovar un informe previ on es suprimeix l’autonomia pressupostaria.

Durant la roda de premsa, s’ha explicat també que el nou òrgan de representació municipal no representa un augment de les despeses, ja que neix sense autonomia pressupostària. Segons Miquel Buch, “l’actual context obliga a treballar més amb propostes i idees que amb grans partides pressupostàries”.

Miquel Buch ha volgut destacar també que, “en la creació d’aquest nou òrgan, no existirà la duplicitat de càrrecs”, ja que els alcaldes que formin part del Consell de Governs Locals no poden ser diputats.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris