divendres, 07 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Sense Urgències a Vilassar de Dalt

CAP Vilassar Dalt | Foto: Ajuntament

Des que es van iniciar les retallades en Sanitat del Govern d’Artur Mas, ara fa uns mesos, els maresmencs han vist reduït el servei sanitari als hospitals de referència, a Mataró, i el Germans Trias i Pujol de Badalona. Llavors la notícia va ser rebuda amb molta indignació a la comarca, on només a Can Ruti ja s’ha tancat una planta de traumatologia, un quiròfan de tarda i dos llits de la UCI. Aquesta vegada la falç de la Generalitat per generar estalvi ha afectat directament al Servei d’Urgències del CAP de Vilassar de Dalt.

ICS

Aquesta setmana es donava a conèixer que l’Institut Català de la Salut ha decidit traslladar el servei d’atenció continuada d’Urgències a Vilassar de Mar per tal d’optimitzar recursos. D’aquesta manera, els prop de 17.000 ciutadans de Vilassar de Dalt i Cabrils es quedaran sense Servei d’Urgències a les nits, els diumenges i els festius. La primera reacció de l’Ajuntament vilassarenc –ara encapçalat per Xavier Godàs– ha estat el de posposar aquest fet, que en un primer moment s’havia de fer efectiu l’1 de juliol, fins al dia 15. Durant aquests dies, segons explica Godàs, intentaran desplegar les accions oportunes per tal que es torni a la normalitat: “No estem d’acord amb les mesures, creiem que el CAP de Vilassar de Mar es queda petit per assumir les necessitats de tot aquest gruix de població”, reconeix.

Escrit

Godàs i la regidora de Serveis personals, Maria Lluïsa Ruhí, no van trigar en demanar als responsables territorials del Servei Català de Salut un escrit clarificador de les mesures de reubicació dels serveis d’urgència i dels dispositius alternatius d’atenció que es podran utilitzar a Vilassar. En aquest sentit, i tan bon punt s’acordi un dia per a la reunió amb l’ICS, l’Ajuntament emetrà un comunicat, segons ha explicat Godàs a Línia Maresme.

Recuperar el servei

La intenció és recuperar el Servei d’Urgències íntegre a Vilassar de Dalt. Tot i això, l’alcalde reconèix que és “quelcom difícil”: “Volem parlar i decidir, estem oberts al diàleg i volem esgotar els contactes que tenim abans del dia 15“, explica.

Rebuig ciutadà

Una de les accions que s’han iniciat al municipi ha estat la recollida de signatures per evitar que s’apliqui la mesura. Durant aquesta setmana ja s’havien recollit fins a 900 signatures mitjançant la iniciativa popular.
També s’ha organitzat una mobilització en contra el proper 8 de juliol a Vilassar de Dalt, on s’espera la presència dels ciutadans dels diferents municipis del Baix Maresme.

Pressió unànime

La Junta de Govern celebrada dimecres va mostrar el seu desacord amb aquest conjunt de mesures i ha decidit fixar una reunió amb els representants de l’Institut Català de Salut per tal de buscar fòrmules. L’alcalde de Vilassar de Dalt assegura que totes les forces han fet pinya i que “cap partit s’ha posicionat en contra de respectar la retallada aplicada”. En aquest sentit, Godàs ha fet públic el seu agraïment a Francesc Solà, portaveu convergent al municipi, “per la seva predisposició i per intentar preservar els serveis d’urgències a Vilassar”, segons ha escrit.

Altres retallades

A principis de juny Línia Maresme feia ressò de la tisorada aplicada a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. De moment, al centre ja s’ha tancat una planta de traumatologia, un quiròfan, dos llits a la UCI i dos a cardiologia fet que, segons els representants sindicals, va fer mincar la qualitat assistencial. En aquell moment ja s’augurava que a partir del 30 de juny, quan expiren molts contractes del personal sanitari, es podria encara incrementar la retallada.

A l’Hospital de Mataró, també de referència per a molts municipis del Baix Maresme, la UGT va denunciar que sota la premisa de “proves” s’estiguessin aplicant retallades sense tenir-les confirmades de la conselleria.

Publicat a: Línia Maresme nº15

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris