dissabte, 24 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Troben una mina d’aigua perduda a Teià

'La mina d'en Joan' | Foto: ADF Teià

Els voluntaris de l’Associació de Defensa Forestal (ADF) de Teià han trobat per atzar una mina d’aigua perduda a la finca municipal del Vedat. Josep Maria Balada, membre de l’ADF, ha explicat a Diari Maresme que com ningú coneixia de la seva existència l’entitat ha decidit batejar-la amb el nom del seu afortunat descobridor: ‘La mina d’en Joan‘.

Font

Tot seguint la tradició de l’entitat, la descoberta d’un punt d’aigua implicarà la construcció d’una font que “servirà per acumular aigua a les cisternes de l’ADF”, ha informat Balada. La mina té una llargada de 63 metres i disposa d’aigua en el seu naixement.

Obstruïda

Degut al seu estat d’abandó, la boca de la mina porta molts anys seca. “Ara, treballarem per netejar el conducte obstruït“, ha explicat Balada. Per aquest motiu l’entitat ha decidit netejar-la i entubar la canal per on circula l’aigua. “És feina, però no ens espanta“, han conclòs.

Descripció de la mina

La mina compta amb únic pou de buidatge amb el sostre tapat per una volta de maó.
La mina es bifurca en dos colls en el seu naixement.
L’aigua era conduïda pel coll de la mina amb una canaleta de mitja canya i tapada, segons el tram, amb totxanes o amb pitxolins (també coneguts com melindros), excepte als primers metres del naixement que va a l’estesa.
L’aigua que donava la mina es recollia en dues cisternes que fan un total 6,8 metres cúbics.
Hem trobat tres inscripcions que poden correspondre a la data de construcció o a la de reforma (encara que suposem que les tres corresponen a reformes). La primera situada a mig recorregut del coll indica la data de 1905, la segona situada darrera de la porta de la boca de la mina diu: “2 setembre 1916” i la tercera, també al pericó de la boca, sembla dir: 1965, 9-11-65, GAS o BAS.
L’aigua ha deixat gran quantitat de calç a la canaleta i que hom coneix com “tosca”.
Les parts més febles de la galeria o coll de mina, es a dir on les parets són de sauló tou, estan revestides per una bancada de pitxolins i el sostre per una corona feta amb voltes d’entitat (també dites “peces de mina”).

Els membres de l’ADF Teià han manifestat amb humor que “després d’algunes jornades de treball en aquesta mina aspirem a convertir-nos en experimentats minaires”.

1 comentari per a “Troben una mina d’aigua perduda a Teià”

  1. dave ha dit:

    La mina del cami que estava tapada,es un altre mina i comunica a on,te corrent d’aire?
    M’e topat an altre mina crec a vilasar de dalt pèr la cadira del bisbe.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris