diumenge, 25 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Verkami, una nova forma de consum cultural

Joan Sala i el seus fills Adrià i Jonàs

Des de comprar instruments per professionalitzar un dels millors grups de ball tradicional a Tanzània o finançar una pel·lícula de Ciència Ficció són alguns dels projectes que poden esdevenir realitat gràcies a una iniciativa pionera a Catalunya i que es presenta com una alternativa a la crisi. Parlem amb Joan Sala, un dels creadors de verkami.com, per a que ens expliqui com funciona aquesta original iniciativa que ha impulsat conjuntament amb els seus fills Adrià i Jonàs.

Com va sorgir el projecte i, concretament, formant part de la incubadora del TecnoCampus Mataró-Maresme?
La idea del projecte va néixer aviat farà un any. Donat que no teníem experiència empresarial vam buscar suport en l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), vam desenvolupar amb ells el pla d’empresa i ens van assessorar en tot el que vam necessitar. El pas cap al TecnoCampus va ser natural ja que va coincidir en el temps de la seva posada en marxa i la nostra. Vam demanar entrar a la Incubadora d’empreses, ens van acceptar i aquí estem.

Com funciona exactament vermaki.com?
Verkami és un lloc on gent creativa, amb iniciativa, presenta projectes creatius, culturals, artístics o socials que necessiten trobar finançament per a tirar endavant. El seus amics, coneguts, públic, admiradors… els ajuden fent les seves aportacions a canvi de recompenses relacionades amb el projecte. Els projectes disposen de 40 dies per aconseguir el seu objectiu de finançament, i els compromisos d’aportació només es fan efectius si al final d’aquests 40 dies el projecte ha aconseguit el seu objectiu. Si no ho aconsegueix, els compromisos queden anul•lats i els creadors no reben els diners.

Diccionari de dites i refranys sobre l'ull

Aquest sistema de micromecenatge ja ha triomfat als Estats Units i ara arriba a Europa. On està la clau del seu èxit?
Crec que hi ha diversos punts que el fan molt interessant. Pels creadors té l’avantatge que poden conservar tots els drets sobre les seves creacions i conservar tota la seva llibertat creativa. Es també una manera de calibrar fins a quin punt els seus projectes tenen acceptació entre el públic sense cap risc…

Pels mecenes és una nova forma de consum cultural ja que, a través de Verkami, el mecenes pot establir una comunicació amb el creador a base de preguntes i respostes, comentaris, i pot sentir-se part del projecte fent-ne difusió i ajudant així a que tiri endavant. A banda d’això, pot aconseguir recompenses exclusives en forma de productes, serveis o experiències que faran encara més atractiu el fet d’aportar la seva petita part de finançament al projecte.

Matthew Tree amb la Kimanzichana Dance Troupe

Per què voleu impulsar principalment projectes innovadors i creatius? Heu pensat en acollir projectes més tradicionals?
Si, volem impulsar sobretot projectes creatius i culturals i de creadors que sàpiguen transmetre les ganes de tirar-los endavant a tots aquells que els envolten. La raó per la que ens centrem en aquest tipus de projectes és perquè són els que ens agraden i ens motiven i perquè volem que Verkami es converteixi en un referent on la gent interessada en la cultura ens visiti i hi trobi projectes interessants. I projectes creatius engloba des dels més tradicionals vull fer un llibre o enregistrar un CD fins a aquell que vol organitzar una flash-mob.

El mur dels somnis

Quin és, fins al moment, el projecte més original que heu promocionat?
Tots els projectes que tenim, tenen els seu punt d’originalitat, ja sigui en el plantejament o en les recompenses que ofereixen: Per exemple es pot aconseguir una flor d’Ypé amarello de l’aldea Teribé dels indis Karajá de l’Amazones ajudant a produir un documental sobre ells mateixos, rebre un vídeo d’agraïment del pallasso Álvaro Biciclown Neil ajudant a fer possible el documental sobre el seu viatge per Mongòlia, Índia i Nepal o construir un mur dels somnis on es dibuixaran els somnis dels propis mecenes que facin aportacions.

Com poder fer les seves aportacions les persones interessades?
Les aportacions a Verkami es poden fer amb targeta de crèdit a través d’una connexió segura del TPV virtual d’una caixa catalana. Cal recordar que són compromisos d’aportació. No es fa el càrrec al compte fins que no hagin passat els 40 dies i només si el projecte aconsegueix recollir el 100% del seu objectiu. No cal registrar-se ni fer-se un compte com amb altres sistemes de pagament com Pay-Pal, és tot molt senzill, com comprar unes entrades al Telentrada.

Teribré, aldea d'indis karajà

Quines recompenses obtenen els mecenes?
Sempre són recompenses més o menys especials que tenen una relació directa amb el projecte en qüestió, perquè són el que pot interessar als mecenes que aporten. Poden ser coses físiques, com ara llibres dedicats o CD autografiats, simbòliques com aparèixer als agraïments al final d’una representació teatral, o experiències com assistir com a extra en el rodatge de la pel•lícula que estàs ajudant a finançar.

Un cop finançat i realitzat un determinat projecte, en fareu algun tipus de seguiment posterior?
Intentarem fer un seguiment de tots els projectes i veure que han complert amb els compromisos que havien adquirit amb els mecenes, per tal de garantir la qualitat de Verkami. Però és responsabilitat dels creadors de complir amb els seus mecenes.

Documental "La Sonrisa del Nomada" sobre Alvaro Neil el Biciclown

Creieu que verkami.com podria afavorir l’inici d’una nova etapa per al món creatiu i innovador?
Creiem que sí, i amb aquesta il•lusió estem treballant, per donar el millor servei a creadors i mecenes. Una nova manera de consumir cultura, de plantejar-ne el finançament, i de relació directa amb el públic. Estem en un moment on cal cuidar molt la comunitat i el públic. Els artistes han de tenir clar que aquest és una sortida molt vàlida, però només per aquells que cuidin el seu públic, que els mantinguin informats i amb ganes de participar.

Què penseu que vindrà després? Creieu que aquest sistema de micromecenatge podria anar més enllà?
El model del crowdfunding es pot aplicar a altres camps, com ara l’empresarial i del negoci, el de les ONG… Segur que anirem veient aquests propers anys com van sortint altres iniciatives centrades en altres camps que no siguin exclusivament el creatiu.

Text: Ramon Texidó | Fotos: verkami.com

4 comentaris per a “Verkami, una nova forma de consum cultural”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Diari Maresme, CatalunyaViva.cat. CatalunyaViva.cat said: DiariMaresme: Una nova manera de consumir cultura http://goo.gl/fb/MuWxR […]

  2. […] Notícies relacionades: Entrevista amb Joan Sala de Verkami […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris