divendres, 23 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Bones intencions

Portada: 'Bones intencions'

El nou llibre de la Maria Mercè Roca m’ha commogut i ho ha fet perquè és una lliçó d’humanitat a través de la història que se’ns explica, una història d’una família i més particularment d’una dona, la Valèria, que treu forces d’on no n’hi ha per tirar endavant.

La seva vida  fa un gir de cent vuitanta graus quan s’assabenta que el seu home l’enganya amb una noia més jove, amb una noia quasi de l’edat de la seva filla.

El seu marit, amb qui ho ha compartit tot fins ara, casa, feina, fills, amics…vol ser perdonat però la Valèria pren una decisió molt més difícil però també molt més valenta: separar-se.

De moment, doncs,  ens trobem amb uns fets que passen al bell mig de Girona, amb uns fets que poden ser perfectament reals. L’autora vol incrementar aquest punt de veracitat en nomenar, dins de la seva història de ficció, una acció tan real com va ser la crema que es va produir fa anys de fotos del rei. Però la literatura és així, un engany, un picar l’ullet al lector constantment i fer-li volar la imaginació amb el plantejament i el desenvolupament d’unes històries i d’uns fets als quals podríem pertànyer perfectament nosaltres.

La separació, el fet de tenir un pare gran i malalt, els problemes amb els fills, l’haver-se de buscar una altra feina…tot plegat una muntanya que la Valèria afronta amb energia i entusiasme. La intervenció de la seva millor amiga i, justament, un dinar amb ex-companys de COU, a qui no veu des de fa més de trenta anys, fa que arrenqui una segona part de la seva vida molt diferent de la que ha tingut fins ara. La Valèria vol tirar endavant  i ho fa però a més a més fa una cosa millor: rescatar gent del seu voltant que per diferents raons estan enfonsats i fer-los partíceps del seu nou projecte.

La Valèria acabarà arrencant un nou negoci amb l’únic suport d’uns vells coneguts a qui salvarà també de l’existència gris de les seves vides: un home de negocis arruïnat, un ex-alcohòlic i una dona maltractada. L’ajut mutu i la força  que impulsa la Valèria per afrontar i tirar endavant una nova feina, farà que les coses vagin bé per primer cop des de fa molt temps i que, casualitats de la vida, el rencor mica en mica es vagi apagant quan qui també li ofereix la mà és l’amant del seu ex-marit.

Sense aquest teixit humà, sense aquest ajut mutu, la  Valèria no hagués pogut mirar més enllà, s’hagués quedat estancada, bloquejada…

No cal comprar llibres a la secció d’autoajuda de les llibreries quan històries com la que ens explica Maria Mercè Roca a Bones intencions són veritables lliçons de vida i d’humanitat.

Un llibre, doncs, ple de sentiments que ens ensenya com amb energia positiva i tenint en compte els altres, tot pot tornar a funcionar, en una vida que no deixa de sorprendre’ns quan ens sembla que ja ho tenim tot lligat i fet.

Marta Rocafort | Calella

Fitxa

Títol: Bones intencions
Autora: Maria Mercè Roca
Editorial: Columna
PVP: 19.00
Font: Llibreria ‘El Faristol’ de Calella

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris