divendres, 20 de setembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘El càncer és una malaltia que ens afecta a tots’

Maite Golmayo | Foto: Afanoc

El proper 15 de desembre l’Associació de nens amb càncer (Afanoc) organitza la festa ‘Posa’t la gorra’, una activitat que celebren cada any al Zoo de Barcelona. Aquesta iniciativa forma part de la campanya de sensibilització sobre el càncer infantil que organitza anualment l’entitat. Maite Golmayo, del Departament de Comunicació d’Afanoc, ens explica quins són els objectius principals de l’Associació.

En què consisteix exactament el ‘Posa’t la gorra’?
És una campanya de sensibilització que es fa cada any i que culmina amb dues grans festes infantils: una, al desembre, al Zoo i l’altre, a la primavera, a PortAventura principalment, tot i que hi ha poblacions que des de fa cinc anys se sumen a la campanya organitzant la seva pròpia festa com és el cas de Molins de Rei, i que cada any compta amb més seguidors.
La gorra, com a símbol de solidaritat en vers tots els infants i adolescents amb càncer, és necessària per participar de la campanya i des de l’AFANOC es distribueix a  escoles, ajuntaments, hospitals, mercats i comerços, de tot Catalunya, arribant a distribuir fins a 40.000 gorres en tot el territori.

Una edició anterior del ‘Posa’t la gorra’ | Foto: Afanoc

Quin és el preu de la gorra?
El preu de la gorra varia en funció del lloc on es celebra la festa: Al Zoo, el preu és de 5 euros i dóna l’entrada gratuïta als nens de 0 a 18 anys. Els adults amb la gorra tenen el 50% de descompte. A PortAventura, el preu es de 18 euros per a tothom i va amb l’entrada al parc per gaudir de totes les atraccions.

El model varia en cada nova edició?
Sí, la gorra canvia de color cada any i s’estrena al Zoo. Un cop tocats tots els colors, es fa un pas més i es compta amb la col·laboració de dissenyadors de renom. En aquesta 12ena edició comptem amb el nou disseny de Jordi Labanda.

Esteu satisfets amb la resposta ciutadana?
Si, molt. Fins i tot en moments com els d’ara on la crisis fa estralls, la gent ens continua fent costat i cada any ens compra la gorra vingui o no al Zoo. Amb 12 edicions a  Barcelona i 10 a Tarragona, és la campanya de més ressò mediàtic que l’AFANOC porta a terme i que ja està plenament consolidada entre la ciutadania.A través de quins mitjans divulgueu la vostra tasca?
Tots els mitjans possibles: ràdio, premsa, televisió, web, xarxes socials, etc. A més, comptem amb la col·laboració d’empreses i entitats de tot tipus, des de grans empreses fins el petit comerç. Tot que cada any es fa més difícil trobar grans espònsors, la gent continua trucant-nos per col·laborar i ara la campanya és possible amb la suma de petites col·laboracions de tothom.

Foto: Afanoc

Com valoreu la tasca dels vostres voluntaris?
Els voluntaris són el nostre motor, sense ells seria molt difícil que la nostra tasca i el nostre missatge arribessin a tanta gent.

Creieu que hi ha prou sensibilitat social vers el càncer infantil?
El càncer infantil és un tema que commou molt a la gent, primer perquè tot el que afecti als nens rep suport i crea empatia automàticament i segon perquè, per desgràcia, el càncer és una malaltia que ens afecta a tots directa o indirectament.  Aquesta empatia pel càncer infantil a vegades però, tendeix a compadir. Nosaltres treballem per canviar aquestes sensibilitats, els nens “estan” malalts, no “són” malalts i sobretot són nens, segueixen sent nens, amb les mateixes necessitats d’estímuls per jugar i aprendre que els altres. Nosaltres treballem perquè malgrat la malaltia, creixin amb les mateixes condicions que els altres, sense que a malaltia els hagi de discriminar o etiquetar.

Cartell: ‘Posa’t la gorra’ 2012

Penseu que es pot fer més en relació a la prevenció?
EL càncer infantil agrupa moltes malalties relacionades amb trastorns del creixement, la prevenció en aquest casos no té massa raó de ser. Portar una vida saludable: descans, alimentació, etc… és bo i necessari per a tothom, però així com els càncers adults poden ser conseqüència de mals hàbits de vida, el càncer infantil és molt més difícil de que sigui així.

Quins serveis oferiu a les famílies?
Els hi oferim suport psicosocial integral tant a dins com a fora de l’àmbit hospitalari. Abordem, des de diferents àmbits d’intervenció, les necessitats que es deriven de l’ impacte que genera aquesta malaltia oncohematològica que afecta a tot el nucli familiar.
Es tracta d’estar al costat de la família durant tot el procés de la malaltia, atenent principalment, les necessitats que es van generant , psicoemocionals, socials, educatives i econòmiques.

L’objectiu és capacitar a la família per poder traspassar i integrar la vivència de la malaltia en la seva història de vida. L’atenció es duu a terme de forma coordinada amb tots els agents que intervenen en el procés (equip de salut, professionals de l’àmbit social, equips educatius i família).

Com entitat, quins són els vostres objectius més ambiciosos?
En 25 anys han estat moltes les fites aconseguides, les més importants fins ara han estat la remodelació de la planta de Oncohematología Pediàtrica de l’’hospital de la Vall d’Hebron (2004), canvis en les lleis que regulen les baixes laborals i prestacions econòmiques, canvis en la llei d’educació (aconseguir mestres domiciliaris) i amb les 12 edicions de la Campanya del Posa’t la Gorra!, sensibilitzar la societat en vers el càncer infantil.
Però el més ambiciós de tots és construir i posar en funcionament La Casa dels Xuklis: una casa d’acollida per les famílies amb un infant o adolescent amb càncer que s’han de desplaçar dels seus lloc d’origen per anar als principals hospitals de referència a Barcelona per rebre tractament oncològic/hematològic i/o assistir als controls mèdics. El nostre objectiu, doncs, és poder mantenir-la i continuar oferint els serveis a les famílies de forma gratuïta.

Des de les diferents Àrees de Treball, l’AFANOC desenvolupa els següents programes:

– Suport emocional, a tots els membres de la família des del inici fins el final de la malaltia.
– Suport social, allotjament, prestacions, ajudes econòmiques puntuals, etc.
– Atenció Psicopedagògica, ajudem a gestionar els canvis que viu l’infant a casa i a l’escola.
– Voluntariat, oferim acompanyament i activitats lúdicoeducatives a l’hospital i al domicili.
– Acompanyament i grups de dol, ajuda en el processos d’elaboració de pèrdues.
– Oci i cultura dins i fora de l’hospital, sortides i colònies pels nens i els seus germans.
– Reflexoteràpia i massatges.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per