divendres, 23 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

elcalellòmetre: ‘El carrer també és casa nostra’

Carles Pascual | Foto: X.D.

Diversos mitjans de comunicació d’àmbit estatal se n’han fet ressò de l’èxit que està assolint elcalellòmetre, un bloc d’internet on la ciutadania de Calella aporta a través de les seves fotografies i comentaris les seves propostes per a millorar la ciutat. Entrevistem el periodista calellenc Carles Pascual, impulsor d’aquest projecte conjuntament amb l’informàtic Xavier Dosil, per a que ens parli sobre aquest portal ciutadà que ja està marcant tendència.

El mes de juliol del 2011 vàreu estrenar elcalellòmetre. Us esperàveu la difusió que està tenint el portal?
Era una incògnita, la veritat. Ens llançàvem a una piscina, que creiem que tenia aigua, però no tanta. Que mitjans de prestigi catalans com TV3 ens dediquin un espai al TN Comarques, que el Diari ARA se’n fes ressò el seu dia, com ho ha fet també ElPunt/Avui i més recentment La Vanguardia, ens omple d’orgull. Vol dir que, des de la nostra particular piscina calellenca hem esquitxat i no hem molestat. I no només aquí. Traspassar la frontera i arribar als mitjans de l’estat espanyol amb els reportatges de Tele5 i Cuatro, això sí que ja no era d’esperar.

Quines són les claus del seu èxit?
A nivell local, de Calella, el to constructiu, malgrat hem de recordar una i altra vegada que nosaltres no som un portal de denúncia. I de portes enfora, entenc que el fenomen social. No és fàcil trobar una eina, que impliqui el ciutadà i el ciutadà-polític d’aquesta manera. Hem escurçat la distància que separa les dues parts, a través de valors com la implicació i la col•laboració que estan en decadència en una societat cada vegada més individualitzada.

Per què creus que està acaparant un interès mediàtic?
Perquè s’ha establert un diàleg entre el ciutadà-polític i el ciutadà. A tots dos els mou el mateix valor: el de la responsabilitat amb el teu entorn. I en aquesta línia ens movem.

També us definiu com un portal ciutadà independent.
Deixem ben clar en la nostra declaració d’intencions que al darrera de elcalellometre.cat, no hi ha cap partit polític, ni cap grup de pressió o denúncia. Nosaltres representem la ciutadania. Això sí, la que se senti identificada amb els nostres principis. La força no es guanya amb la crítica cap a qui no representa els teus valors, sinó sumant gent, tot i que tinguin opinions diferents.

Imatge: elcallellometre.cat

Què és el que més us ha sorprès durant aquest primer any?
A banda de la implicació de la ciutadania, la resposta que ha tingut l’Ajuntament. Un regidor del consistori em va recordar un dia: ‘si elcalellòmetre no existís, l’hauríem d’haver creat nosaltres’. Que haguem estat assenyalats amb el dit com un portal de referència a Calella, que quan el Ple Municipal, debat la modificació de l’ordenança de Convivència Ciutadana i Via Pública, l’alcaldessa Montserrat Candini faci referència a nosaltres com a exemple de “ciutadania compromesa, cívica i a l’alçada de les circumstàncies”, home, doncs això ha estat una sorpresa important.

En què consisteixen els acords subscrits amb el consistori?
És un acord de col•laboració per combatre l’incivisme. Algun dels nostres seguidors va suggerir a través del facebook que estaria bé que l’Ajuntament fes públic el que ens consta la reparació dels actes incívics. I ho van fer!!!. Arran d’aquesta acció, des del consistori se’ns va demanar si volíem ser el portal de referència per difondre les campanyes contra l’incivisme. Ja ho hem fet amb el ‘Pedala amb respecte’ i ‘Esborra-ho de Calella’. Hem de fer força tots plegats per acabar amb actituds que, malauradament, encara hi ha molta gent que veu i fa amb tota normalitat. El carrer també és casa nostra.

Creieu que la majoria de ciutats acabaran tenint el seu propi ‘ciutatòmetre’?
No ho sé. Però no us enganyaré: ens agradaria marcar tendència. Hem obert una via.

Us agradaria col•laborar amb propostes similars per arreu?
Si entens per col•laborar, generar un projecte idèntic al nostre en una altra població, doncs, sí. Ara bé, estaríem disposats a cedir la nostra imatge corporativa, sempre i quan se’ns garantís que el projecte seguiria els mateixos valors que el nostre. La imatge que té elcalellòmetre ens l’hem guanyada i no la podem arriscar. Qui volgués associar-s’hi hauria de seguir els nostres principis i convèncer el ciutadà-polític que la col•laboració ens fa forts.

1 comentari per a “elcalellòmetre: ‘El carrer també és casa nostra’”

  1. […] pels mitjans de comunicació, amb aparicions al diari ARA, al Punt Avui, a La Vanguàrdia, al Diari Maresme, així com a alguns de l’estat espanyol, com Tele5 i Cuatro. A més de ser triat el portal de […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris