dijous, 06 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Via de Parpers, Bé Cultural d’Interès Nacional

Tram Via Parpers, setembre 2011 | Foto: E. Subiñà

El Govern ha acordat aquest dimarts declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) la Via Romana de Parpers, en la categoria de zona arqueològica. Aquesta via romana, situada a la part nord d’Argentona, ha esdevingut un paratge que es pot resseguir per recuperar alguns espais museïtzats. En conjunt, es tracta d’un espai patrimonial de gran importància des del punt de vista cultural, científic i natural que, segons subratllen fonts de la Generalitat, “cal protegir com a zona arqueològica”.

Tot i que l’any 2010 va ser rehabilitada, en els darrers anys diverses entitats d’Argentona han anat denunciant  l’estat de degradació que ha anat patint aquesta històrica via amb més de 2.000 anys d’antiguitat.

La Via Romana de Parpers disposa d’un recorregut de poc més d’un quilòmetre amb un desnivell absolut de 125 metres. Al llarg de tot aquest tram es conserven encara nombroses restes dels murs de contenció que sostenien la calçada, bastits amb una sòlida maçoneria. També s’hi localitzen deu contraforts de secció triangular i planta rectangular que suportaven els murs de contenció.

Si bé, cronològicament, no es pot precisar amb prou certesa la seva construcció, es creu que ja existia cap al segle II aC. Aquesta consideració es basa sobretot en la troballa d’un mil·liari a Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental, on apareix el nom de MV Sergius, identificat com el cònsol romà que l’any 120 aC governava la Hispània Citerior, tot i que els seus orígens encara podrien ser anteriors a l’època preromana.

Les primeres notícies documentals daten del període alt medieval i se sap que es va reformar fins al segle XVIII.  El caminal de Parpers va caure en desús quan a partir de 1844 es va construir una nova carretera per superar el coll homònim, l’actual C-1415b, de Granollers a Mataró.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris