dijous, 06 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

L’autopista dels greuges

Autopista del Maresme | Foto: S.V.

Aquestes darreres setmanes una iniciativa encetada a través de les xarxes socials per ciutadans que s’han declarat insubmisos als peatges ha reobert el debat sobre l’obligatorietat de pagar per fer ús de les autopistes catalanes.

Cal recordar que en el cas concret del Maresme, la posada en servei de l’autopista va ser l’any 1970, en el traçat Barcelona-Mataró. Aquesta via, antigament coneguda com l’A-19, va ser la primera de peatge que es va construir a la Península i la concessió del tram de peatge es va adjudicar a Acesa – avui part de la concessionària Abertis – fins a l’any 2004.

Malgrat aquesta data límit, l’actual C-32 va ser traspassada el juny de 1995 de l’Administració de l’Estat a la Generalitat de Catalunya i, només tres anys després, el Govern va allargar la concessió fins al 2021, data encara avui vigent, a canvi de la contenció de preus als peatges en altres vies explotades per Acesa. Aquesta decisió va ser clarament injusta per als usuaris de la comarca del Maresme que, encara ara, després de 42 anys es veuen obligats a pagar un peatge amortitzat amb escreix des de fa molt de temps.

Per altra banda, la recerca de mesures de peatges tous, descomptes i altres iniciatives que s’han anat oferint des de les administracions han servit de poc per a minorar un malestar ciutadà comprensible – fins i tot des del propi Govern – i que en el cas del Maresme ha acabat esdevenint un dels greuges comparatius més grans, sobretot si ho comparem amb les carreteres lliures de peatge de la resta de l’Estat.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris