divendres, 23 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Mataró suprimirà el registre d’unions estables

Foto: sxc.hu

El Govern Municipal de Mataró ha anunciat que proposarà al proper Ple la supressió del Registre Municipal d’Unions Estables de Parelles formalitzades en escriptura pública notarial. A través d’aquest registre s’inscrivien les parelles per poder acreditar després, davant altres administracions, que dues persones havien conviscut juntes. Aquesta certificació podia ser útil, per exemple, per sol·licitar els ajuts de viduïtat o realitzar tràmits d’estrangeria.

Segons informen fonts municipals, aquest registre – que a Mataró compte amb unes 260 parelles inscrites – ha perdut el sentit inicial pel qual es va crear, ja que la llei ha deixat d’especificar que els registres dels ajuntaments siguin la manera oficial d’acreditar davant les altres administracions la convivència de parelles heterosexuals i homosexuals a Catalunya. Les mateixes fonts apunten que “ara és suficient amb fer un document davant de notari“.

L’objectiu d’aquesta mesura proposada pel Govern Municipal “és simplificar el nivell de gestió de l’administració” i “fer-la més eficaç i útil per al ciutadà”. El consistori mataroní també recorda que altres municipis com Barcelona, Sabadell o Montcada han suprimit aquest registre, una decisió que recentment ha estat avalada pel Síndic de Greuges de Catalunya.

Acreditació actual

Des del 2010 la convivència estable està regulada per la llei 25/2010 de 29 de juliol, del segon llibre del Codi Civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família. L’article 234-1 estableix que dues persones que conviuen de manera anàloga a la matrimonial es consideren parella estable si la convivència dura més de 2 anys ininterromputs, si durant la convivència tenen un fill comú o si formalitzen la relació en escriptura pública. Aquest document, formalitzat davant de notari i no pas als ajuntaments, es converteix doncs, en el document acreditatiu vigent.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris