dimecres, 05 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Mor als 98 anys Joaquim Soms

Joaquim Soms | Foto: Viquipèdia

El prestigiós compositor de sardanes pinedenc Joaquim Soms i Janer ha mort aquest divendres als 98 anys d’edat. L’enterrament tindrà lloc aquest diumenge 30 de desembre, a les 13 hores, a l’Església de Santa Maria de Pineda. Era considerat el compositor de sardanes més veterà i un dels més populars.

Joaquim Soms, nascut a Pineda de Mar el 14 de maig del 1914, va estudiar estudis de solfeig i piano a l’Acadèmia Salom de Calella durant la seva infància, i als 17 anys d’edat, quan ja dirigia el cor de l’Agrupació Teatral Pinedenca, va composar la seva primera sardana: Idil·li pastoril.

Durant la Guerra Civil va ser destinat a la 33a Divisió del IV Cos de l’Exèrcit a l’Alcarria, on va formar una banda de música i, posteriorment, una cobla. Acabada la guerra va estar un any a la presó per compondre l’himne dels catalans destinats a Guadalajara durant la Guerra Civil: ‘Catalans a l’Alcàrria’. Algunes de les seves sardanes més conegudes són ‘Tona de Llavaneres’, ‘Aires tossens’, ‘A l’ombra del campanar’ i ‘Monestir de Breda’.

Al llarg de la seva prolífica vida artística, Soms va obtenir diversos guardons musicals, com el primer premi del concurs de Roses del 1982 amb ‘Cant a Roses’; el segon premi del concurs de Roses del 1983 amb ‘Bells records de Roses’; el segon accèssit de la Sardana de l’Any 1984 amb ‘Joan, Joaquim i Josep’ i el premi Sardana a la Popularitat del 2007.

Segons la Federació Sardanista de Catalunya, ha esdevingut el compositor de sardanes “més veterà i un dels més populars”.

Vídeo

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris