dimarts, 04 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Arriben els nou Via-T a la C-32

Peatge d'Alella | Foto: Arxiu

Peatge d’Alella | Foto: Arxiu

Aquesta setmana comença la campanya de distribució de fins a 40.000 dispositius Via-T sense cost d’alta per als usuaris habituals de l’autopista C-32. Les noves bonificacions acordades entre el Govern de la Generalitat i les concessionàries Invicat i Aucat a l’autopista C-32 al Maresme i al Garraf entraran en vigor l’1 de gener vinent. Els descomptes oscil·len entre el 10% i el 30% i al llarg de 2014 s’implantarà el sistema de pagament segons recorregut, amb una rebaixa del preu del peatge de fins al 80%. Aquestes mesures s’emmarquen en el pla d’homogeneïtzació a les vies de peatge de la xarxa de la Generalitat, que pretén equiparar territorialment el preu per quilòmetre.

Mapa: Autopistes

Mapa: Autopistes

A la comarca del Maresme, els nous descomptes suposaran la reducció del 10% del peatge del Maresme Sud, entre Montgat i Mataró (homogeneïtzació amb peatge del Maresme nord, entre Mataró i Palafolls). Les reduccions del peatge s’aplicaran als vehicles lleugers, de dilluns a divendres laborables. En tots els casos, cal que l’usuari disposi del sistema de pagament Via-T Bip&Drive. A més, com a novetat, el Govern ha arribat a un acord amb les concessionàries per tal que la quota d’alta d’aquest dispositiu sigui gratuïta per als usuaris habituals i independentment del lloc de residència. La quota de manteniment del primer any serà de 12 euros. En aquest sentit, Invicat i Aucat facilitaran l’adquisició de 10.000 dispositius en el cas de la C-32 al Maresme i 30.000 a la C-32 al Garraf. Addicionalment a aquestes mesures, continuaran vigents les bonificacions per recurrència, vehicle ecològic o vehicle amb alta ocupació. Els recorreguts interns actuals es mantindran gratuïts.

Imatga: Via-T

Imatge: Via-T

El mateix acord comprèn també un programa d’inversions fins al 2017 per valor de 100 milions d’euros (MEUR), que, a més de la C-32, abasta la C-33 al Vallès Oriental. Els treballs previstos, que en tots els casos començaran al llag de 2014, inclouen millores en la connectivitat, la seguretat i la capacitat d’aquestes vies. Les actuacions previstes al Maresme són la nova carretera Blanes-Lloret de Mar i connexió amb la C-32 (65 MEUR), la millora de la connectivitat a Mataró i millores en la seguretat viària i la capacitat de l’autopista (10 MEUR), la Variant de Valldegata (Arenys de Mar), amb un pressupost de 5,3 MEUR, i la reducció de l’impacte acústic a Montgat, el Masnou i Calella (300.000 euros)

En el marc d’aquest pla, també s’estableix un cànon anual a les concessionàries que es destinarà al manteniment i millora del sistema de transport públic. Aquest canon es calcularà en funció del trànsit que registri la C-32 al Maresme, fins a 1 MEUR anual, i al Garraf, fins a 3 MEUR anuals. D’aquesta manera, el Govern vol que part dels beneficis generats per la mobilitat en vehicle privat reverteixin en les polítiques de transport públic.

Peatge tancat

El nou conveni estableix que durant el 2014 es desplegarà el sistema de peatge tancat en l’autopista C-32 per tal que els usuaris paguin efectivament pel recorregut real que efectuen. En aquest cas, la tarifa no estarà subjecta al tipus de vehicle o dia d’utilització i els descomptes podran arribar al 80%, segons el recorregut. El sistema s’implantarà al tram Mataró-Palafolls (fins a la GI-600) i al tram Sitges – el Vendrell. Per altra banda, els vehicles de transport públic regular de viatgers, prèvia autorització de la direcció general de Transports i Mobilitat, estaran exempts del pagament de peatge a la C-32 i també a la C-33 (Barcelona-Mollet del Vallès) per als itineraris i freqüències establerts en els seus contractes.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris