dijous, 22 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

El Banc de la Kultura

Raimon Miranda | Foto: D.M.

Fa un temps es va presentar a Tarragona un manifest sota el nom de “Per una nova política cultural” en el qual s’expressava el malestar del sector. Com a resposta l’Ajuntament d’aquella ciutat ha engegat un projecte força interessant que s’anomena el Banc de la Kultura, per recollir totes les seves necessitats. A partir de la filosofia del Banc del Temps, però aplicat a aquest àmbit, per gestionar i millorar la política cultural. I penso que seria un model exportable aquí a Pineda i d’altres Ajuntaments. Serveix, sobretot, a partir d’una coordinació, una posada es comú, de totes les experiències i iniciatives que es produeixin a la vila, en aquest sentit.

Seien a la mateixa taula els esperits inquiets, creadors, gestors, entitats locals, empreses amb sensibilitat cultural… perquè duguin endavant projectes comuns. Els valors que mouen aquest projecte són els de compartir, cooperar, coorganitzar, cofinançar i coproduir a partir de l’oferta i demanda actual que es genera al nostre poble. Els intercanvis són fonamentals, com elaborar un calendari d’activitats, així no passaria com ara, que un dia no n’hi ha cap o coincideixen tres actes alhora. Es podria crear un grup propi al faceboock per coordinar-ho tot. D’aquí, per exemple, ja ha sortit l’encàrrec a una famosa vídeo artista internacional, l’austríaca Andrea Eidenhammer, per realitzar un vídeo de promoció de la ciutat, ja que se l’ha designat enguany Capital de la Cultura Catalana. Una opció seriosa a tenir molt en compte aquí si volem ser realment capital de la zona de l’alt Maresme. Aquí també podríem fer un vídeo artístic del poble per passejar-lo per les fires turístiques i comercials i també per fer-lo córrer a la xarxa d’internet, al qual tindrien accés milers i milers de persones gratuïtament. Potser es podria canalitzar tot això dins d’en un Consell de Cultura, convidant a persones a títol individual, però també a entitats de caire kultural, empreses… que volguessin participar-hi activament, o col·laboradors externs destacats, mecenes com en Lluís Bassat, l’Eduard Punset o en Pertegaz… El nom de l’ens és el de menys, la qüestió important és trobar la fórmula més convenient i l’estructura més adequada perquè sigui operatiu i efectiu, però sobretot, que es faci i que funcioni si realment hi ha voluntat, és clar, pel bé de la Kultura i de Pineda. Tots plegats ens ho mereixem.

Voldria destacar el cicle de cinema negre que es realitza actualment dins de la programació de la biblioteca Manuel Serra i Moret de Pineda, a les vuit del vespre els divendres, un cop al mes. Una oportunitat immillorable per conèixer de més a prop aquest gènere tan de moda. Amb films de gran qualitat com “L.A. Confidential”, sobre la corrupció policial a la ciutat de Los Ángeles; “Vellut blau”, del gran director David Lynch, una pel·li sobre el misteri i les aparences; o “Camí a la perdició”, una reflexió sobre el poder, etc. No us les perdeu. A més a més, continua la campanya “Arribem als 15.000 ” usuaris. Si encara no ho sou, correu perquè realment val la pena, gairebé tots els serveis que ofereix són de franc. Per cert, si voleu veure el seu vídeo, hi podeu accedir a través del Youtube, amb el nom “En Nil visita la biblioteca M. Serra i Moret”.

Per cert, ens ha deixat el mestre Joaquim Soms, un compositor de sardanes extraordinari, que es mereixeria tenir a Pineda com a mínim un carrer o una plaça amb el seu nom. Encara me’n recordo quan fa un parell d’anys vaig anar a casa seva per demanar-li permís per utilitzar un tema seu per realitzar un PowerPoint que volia fer l’Associació Mare Nostrum i, molt amablement, hi va accedir. Era la sardana “Somnis de llibertat”, que curiosament té el mateix títol que el meu llibre. Per cert, aquesta sardana està considerada l’himne dels Casals Catalans d’arreu del món, amb lletra de la poetessa pinedenca Maria Serrat i que junt amb “Catalans a l’Alcàrria”, segurament són les dues peces més conegudes. Aquesta última es va convertir també en l’himne dels catalans que van a anar a lluitar a Madrid; composició que li va costar un any de presó per ser considerat un tema independentista. Et recordarem sempre, mestre i amic!

Raimon Miranda | Pineda de Mar

4 comentaris per a “El Banc de la Kultura”

 1. Maria Serrat ha dit:

  Estic d’acord amb tu Raimon, m’agrada molt el teu escrit. Ja saps que jo estic a favor de la cultura, principalment la pinedenca.

  Salutacions i fins sempre,

  Gràcies Raimon.

  Maria Serrat i Ragull

 2. Raimon Miranda ha dit:

  No es mereixen maca. Ens veiem i endavant les atxes !!!.
  Raimon.

 3. Banc del Temps Pineda de Mar ha dit:

  Em sembla genial que es posi el marxa un altre banc del temps temàtic, com és el Banc de la Cultura de Tarragona. Compartir il·lusions i esforços per arribar a trobar el camí de fer reals els nostres projectes. Tot el nostre recolzament i reconeixement des de Pineda de Mar.

  Salutacions a tots i especialment a tu Raimon.

  Asun Hidalgo
  Presidenta

 4. Raimon Miranda ha dit:

  Moltres gràcies Asun. Ja saps que també pots comptar amb mi, pel Banc del temps. Una abraçada, Raimon.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris