dimecres, 21 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘El nostre lloc és a la plaça fent sarau’

'La Coixinera' | Foto: Juan Miguel Morales

‘La Coixinera’ | Foto: Juan Miguel Morales

Avui entrevistem Jaume Punsola, membre del grup mataroní de música tradicional La Coixinera. Fa uns dies, aquest grup de folk innovador va estrenar un nou videoclip del tema Mar i Muntanya, una cançó original de Woody Guthrie inclosa en el seu darrer CD ‘Transformacions’, un àlbum que repassa algunes de les festes més destacades del nostre país.

Per què va néixer ‘La Coixinera’?
La Coixinera neix, ara fa 12 anys, a causa de les inquietuds d’alguns dels components del grup mataroní Els Ministrils de la Palla, que juntament amb d’altres músics preteníem oferir una visió diferent, més agosarada, transgressora i actual de la música tradicional i dels balls propis del Maresme, però respectant-ne en tot moment l’essència.

Qui sou la gent que hi formeu part?
Malgrat els canvis produïts en la formació en els darrers anys, podem dir que en primer lloc som amics i, en segon, músics. No ens considerem un grup de professionals que es troba per actuar, tocar un seguit de temes i marxar, sinó un grup d’amics que tant es pot trobar al bar fent una cervesa com a dalt d’un escenari i oferir un bon espectacle, festiu i de bon rotllo que en acabar pugui continuar des de baix.

Foto: J.M. Morales

Foto: J.M. Morales

Com definiu el vostre folk?
Com una versió actualitzada de melodies i cançons tradicionals, que interpretem amb instruments d’arrel tradicional, com són la coixinera; nom que rep el sac de gemecs al Maresme; el flabiol, la gralla, la tarota o l’acordió diatònic, acompanyades d’instruments més propis d’un grup de rock com poden ser la guitarra elèctrica, baix i bateria, per aconseguir una sonoritat pròpia, més contundent i que agradi a tot tipus de públic.

Voleu impulsar la Música tradicional a través del rock?
La nostra intenció ha estat i és fer música tradicional, d’aquí que apostem per un repertori com el del nostre darrer disc Transformacions, on s’hi poden trobar temes arranjats per a la recuperació Ball de Gitanes de Mataró; d’altres, extrets del recull de cançons que es va fer per a l’Obra del Cançoner Popular pel Mestre Tomàs i Esteve Albert als anys 30, recuperat i publicat al 2004 sota el títol ‘Les Cançons de Mataró’; del llibre ‘El ball de Plaça a la Costa de Llevant’ de Pompili Massa; del repertori d’en Quirze Perich i alguns de collita pròpia, però afegint-hi una base rítmica propera al rock per arribar a qualsevol tipus de públic.

D’aquí ve això del Sarau a Plaça?
Sí, pensem que el nostre lloc és a la plaça, l’espai on sempre s’havien realitzat els balls; el punt de trobada habitual de músics i balladors amb un sol objectiu, passar-ho bé tot ballant; és a dir: fent sarau.

Com viviu els vostres directes?
Cada un és diferent en funció del tipus d’acte; en un concert has d’aconseguir que la gent estigui pendent l’escenari, ser comunicatiu i oferir un espectacle que els cridi l’atenció triant el repertori més adient, en canvi si estem fent un ball, caldrà triar les peces més adients i, si cal, explicar les danses. De fet, amb el temps, varem incorporar a la Jordina Blanch en el paper de balladora, la persona que en contacte directe amb el públic escenifica i dinamitza els balls.

.

.

Per què heu versionat ‘Mar i Muntanya’?
La idea surt de la versió que fan Moussu T e lei jovents de la cançó ‘This Land is your land’ de Woody Guthrie on parlen de diferents aspectes destacables d’Occitània. En el nostre cas, però, volíem incidir en les festes i tradicions que formen part del nostre patrimoni cultural. A partir d’aquesta idea, Pau Benítez i Mariona Tarragó en confeccionen la lletra i en Dani Àlvarez l’arranjament musical.

Com valoreu el nou videoclip?
Molt positivament, per una banda per la bona acollida que ha tingut a través de la xarxa i els mitjans, assolint més de 2.000 visites el primer dia; i per l’altre, per la feina feta i la implicació de l’Esbart Sant Cugat en la creació de les escenes i coreografies, i la creativitat i professionalitat que ens han demostrat, un cop més, la gent de La claraboia en la realització del videoclip.

On us agradaria arribar amb el vostre so i sarau particular?
Sempre hem dit que la nostra gran fita, era tocar al Desvetllament Bellugós, un dels actes més emblemàtics de Les Santes de Mataró; objectiu que ja hem assolit. A partir d’aquí, volem seguir treballant per portant el nostre sarau arreu, festivals, fires, mercats, trobades, festes majors, balls per arribar a més gent i veure’ls gaudir com ho fem nosaltres.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris