dimarts, 04 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Els alls porros, més cebes que alls

Porros | Foto: Viquipèdia

Manat de porros | Foto: Viquipèdia

Si entres a un supermercat de juny a agost, i compres un manat d’alls d’origen Espanya, el que estaràs comprant són porros i no alls. Mira l’etiqueta del producte, si hi posa ajos puerros o Allium porrum, el que estàs comprant és un manat de porros, o més ben dit un manat de planter de porro, és a dir el que planta el pagès per tal que esdevingui un porro de les mides que tots ens imaginem quan volem fer per exemple una crema de porros. Encara que en el supermercat t’indiquessin, bé perquè ho posen en el lineal, o perquè et surt en el tiquet de compra, que allò són alls tendres, sobretot, no t’ho creguis, que no és veritat. Per cert, segur que si t’hi fixes també trobaràs porros d’aquests que en la mateixa etiqueta t’indiquen que són alls tendres, alhora que indiquen que estàs comprant Allium porrum. Sàpigues que el nom científic del porro és Allium porrum i el de l’all tendre és Allium sativum i que els porros tenen un gust més semblant a les cebes (Allium cepa) que als alls. Tres hortalisses diferents però totes tres del mateix gènere, l’Allium.

Per tant, alerta consumidor i consumidora, si el que cerques és el sabor característic de l’all tendre vigila alhora de comprar-lo, que no et donin gat per llebre (o porros per alls).  Sàpigues que a Catalunya es produeix de finals de setembre a mitjans de maig, per tant, fora d’aquestes dates o no és d’aquí o no és all tendre.

A finals de setembre de l’any passat, quan va començar la campanya de collita de l’all tendre a Catalunya, Unió de Pagesos ja va denunciar aquest frau que realitzaven diferents empreses productores i elaboradores de productes hortofructícoles de Xàtiva, així com una de Gavà. Les denúncies d’Unió de Pagesos sumades a l’actuació de l’Agència Catalana del Consum que ha iniciat diversos expedients sancionadors ha provocat que, actualment, la majoria d’aquestes empreses ara etiquetin els manats de porro com a Allium porrum o ajo puerro, la traducció de porro al castellà.

Ara bé, enguany hem detectat i tornat a denunciar, que són, ara, empreses de la gran distribució, supermercats i hipermercats, els que identifiquen erròniament aquest producte (els porros o ajos puerros) en els seus lineals ja que els identifiquen com a alls tendres, fet que només es pot considerar un frau al consumidor, i premeditat, atès que aquestes empreses ja eren coneixedores de la problemàtica.

Esperem doncs, que aquesta segona campanya de denúncies que hem endegat serveixi, amb l’ajuda de l’Agència Catalana del Consum, la Direcció General d’Alimentació del departament d’Agricultura i l’Autoritat Catalana de la Competència, per evitar que es continuï realitzant aquest frau al consumidor i evitar que la pagesia productora d’alls tendres catalana deixi de patir la competència deslleial que ha vingut patint els darrers anys. Cal no oblidar que el cost de producció dels alls tendres és un 600% més elevat que el de fer manats de planter de porro o ajo puerro, com es vulgui dir.

 Toni Rovira | Membre de l’executiva del sector de l’horta d’Unió de Pagesos

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris