dimarts, 04 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

ICV Mataró denuncia un deute ‘il·legitim’

Esteve Martínez | Foto: ICV-EUiA Mataró

Esteve Martínez | Foto: ICV-EUiA Mataró

ICV-EUiA de Mataró presentarà al Ple municipal del proper 5 de setembre una moció per a declarar “il·legítima” una part del deute de l’Ajuntament. El grup municipal de la coalició vol que es condoni el sobrecost que, segons asseguren, “s’hauria evitat si el govern del Partit Popular (PP) no volgués beneficiar la banca privada”. En aquest sentit, recorden que el mes de març de 2012, el govern estatal va obligar els ajuntaments que tenien deutes amb proveïdors a saldar aquests deutes de manera immediata.

Segons apunten, aquesta mesura va beneficiar la banca perquè va obligar al consistori mataroní a adquirir un préstec per part de bancs privats per a pagar aquests proveïdors, el qual ascendia a un total de 5.465.029,26 euros, a un interès entorn del 5,5%. ICV-EUiA denuncia que aquest préstec s’hauria pogut obtenir a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) – que depèn de l’Estat – a un interès molt més baix. Per això denuncien que la diferència entre l’interès que l’Ajuntament de Mataró hauria d’haver pagat a l’ICO i el que finalment va pagar (a bancs privats, per obligació imposada pel govern estatal), és d’aproximadament un 4,5%.

El grup municipal d’ICV-EUiA calcula que això implica un sobrecost d’aproximadament 1,5 milions d’euros per a l’Ajuntament de Mataró. Per aquest motiu, el mateix grup presentarà una proposta de resolució al proper Ple Municipal per tal que l’Ajuntament consideri aquest deute “il·legítim”, doncs subratllen que “ha estat contret per obligatorietat i en benefici d’uns interessos privats”. També exposen que la proposta de deute il·legítim està reconegut per experts internacionals i vinculats a les Nacions Unides, i proposen que l’Ajuntament de Mataró recorri si és necessari a la justícia europea “per tal que aquest deute sigui cancel·lat”. ICV-EUiA ha demanat a la resta de grups municipals que se sumin a la proposta.

A Catalunya, a iniciativa d’ICV-EUiA i en col·laboració amb la Plataforma Auditora Ciutadana del Deute (PACD), diversos municipis ja han declarat la il·legitimitat d’aquesta part del deute municipal, com ara Badalona (ciutat pionera en aquest tema), Molins de Rei, Corbera de Llobregat, Cerdanyola del Vallès o Barberà del Vallès.

2 comentaris per a “ICV Mataró denuncia un deute ‘il·legitim’”

  1. […] setembre una moció per a declarar “il·legítima” una part del deute de l’Ajuntament. Segons informa el diari electrònic Maresme, el grup municipal de la coalició vol que es condoni el sobrecost que, segons asseguren, […]

  2. Jaume ha dit:

    A veure si a més d’aprovar-se aquesta moció, no queda en paper mullat i el ple municipal treballar seriosament per no pagar aquests interessos. He estat buscant informació, i tot i que la moció de Badalona va ser la primera aprovada, la de Molins de Rei ha estat la que ha anat més enllà.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris