dimarts, 04 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘La veritat sobre el cas Harry Quebert’

Portada:

Portada del llibre

Joel Dicker, un suís de vint-i-vuit anys, ja ha entusiasmat mig món amb la publicació de la seva primera novel.la La veritat sobre el cas Harry Quebert. De fet aquesta novel.la la va escriure, per molt increïble que sembli, als vint-i-sis anys.

Amb més de sis-centes pàgines Dicker fa una novel.la trepidant que en cap moment decau. No es tracta només, però, d’una simple novel.la negra. Dicker fa, a la vegada, un joc molt intel.ligent: a través dels dos personatges principals de la història, dos escriptors, jugant contínuament amb el lector oferint literatura dins de literatura. La seva novel.la no deixa de ser precisament la novel.la definitiva que escriu Marcus Golman, un jove escriptor que, a la vegada, s’emmiralla amb un amic i antic professor universitari, en Harry Quebert, a l’hora també escriptor. Les vides de tots dos personatges són paral.leles: homes solitaris, sense amics, a qui en un moment de les seves vides els ha atrapat la fama i han pogut viure un gran èxit però que també han tastat el fracàs. La vida real i la vida literària, el que ells mateixos escriuen, es van solapant contínuament. El lector ha d’estar molt alerta sobre què és real i què és ficció. Dicker ens vol fer entendre que la literatura no deixa de ser un engany, per més semblança que pugui tenir amb la realitat.

Marcus Golman acut a ajudar al seu amic Quebert quan aquest és acusat d’assassinat en aparèixer al seu jardí el cos de la Nora Kellerman, una noia que a l’any 1975 va desaparèixer i amb la qual havia mantingut una relació amorosa quan aquesta només tenia quinze anys, una relació amorosa secreta ja que ell li doblava l’edat. Golman, que està passant un moment de poca inspiració literària, decideix escriure un llibre sobre els fets immiscint-se en la investigació. El que ell escriu és en definitiva La veritat sobre el cas Harry Quebert però , a la vegada, aquest llibre que pretén basar-se en fets reals ja que el que vol és demostrar científicament la innocència del seu amic és el mateix , per això la coincidencia del titol, que el que nosaltres con a lectors estem llegint: una novel.la d’intriga on tot és inventat

Per tant jo definiria aquesta novel.la com una novel.la negra que vol ser a la vegada una història d’amor, d’un amor tèrbol i prohibit entre dues persones d’edats molt diferents però a la vegada és en definitiva una picada d’ullet a tots els lectors advertint que qui mana en aquest joc és sempre l’escriptor que pot fer anar per on vulgui al pobre lector. Això és el que fa Dicker amb el girs inesperats que contínuament donen els fets i amb una novel.la de la qual se’n sentirà a parlar i molt. Feia molt de temps que no trobava una novel.la d’entreteniment que a la vegada fos tan ben escrita estructuralment parlant i tant intel.ligent. Esperem que no sigui l’última. Recomanació obligada per a tot tipus de lectors, sens dubte!

Marta Rocafort

Fitxa

Titol: La veritat sobre el cas Harry Quebert
Autor: Joël Dicker
Editorial: La Campana
PVP: 22 euros
Font: Llibreria ‘El Faristol’ Calella

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris