dimarts, 04 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Natura: ‘Les platges estan en perill’

.

.

L’entitat ecologista Natura considera que les platges del Maresme “estan malaltes”. Segons denuncien a través d’un comunicat, les platges que hi havia fa 50 anys han deixat pas, avui, a “monolítiques” esculleres artificials de roques que protegeixen la primera línia de la costa, i darrera seu, la línia del tren, la carretera Nacional II i els nuclis urbans de la major part de municipis maresmencs. Segons manifesten des de la mateixa entitat, l’estat de les platges es pot observar perfectament en d’un tram de Cabrera de Mar, en unes imatges aèries de 1956 i de 2012. A la imatge de sota es pot comprovar que avui dia la platja ha estat substituïda per una escullera. Natura subratlla que “aquesta història es repeteix en un 40% de tota la costa i s’incrementa any a any”.

L’entitat ecologista argumenta que la sorra de les platges s’ha perdut per l’artificialització del medi, concretada en la construcció dels ports, l’extracció de sorra de les rieres, la canalització de les rieres i torrents, i, en aquest cas “un procés de renaturalització“, com l’abandonament de les terres de conreu i la seva reforestació per boscos. Així, segons Natura, els ports han imposat una barrera física infranquejable a la dinàmica natural de la sorra de NE a SO, tancant el pas, i acumulant grans platges al NE, i deixant sense un gra de sorra al SO. “Platges de 25 a 40 metres d’amplada, avui en tenen 4 o 5 a l’estiu, i desapareixent a l’hivern. L’extracció de sorra de les rieres, feta tan de forma legal – amb unes autoritzacions de la Junta d’Aigües, predecessora de l’Agència Catalana de l’Aigua, sense atendre l’impacte ambiental que causaria -, com il·legal, han fet desaparèixer milers de metres cúbics per a la construcció, i han incrementat la destrucció de les platges. La canalització de les lleres, i el barratge del delta de la Tordera, també han causat la pèrdua de sorra i han malmès la seva dinàmica natural”.

Finalment, la mateixa entitat ha assenyalat que l’abandonament del sòl agrícola, reconvertit avui en boscos i zones urbanes i industrials, ha reduït considerablement la superfície erosionable, i amb ell, la sorra que es arrossegada per les rieres fins a les platges. A tot això, Natura considera que les administracions públiques han respost amb restauracions de platges mitjançant l’extracció de sorra de les rieres, sense resoldre les causes de la pèrdua de sorra, hi autoritzant noves activitats que sumen nous impactes sobre les platges. “No hi ha cap pla estratègic per preservar i restaurar les platges. No hi ha cap més política real sobre la línia de costa que potenciar el seu ús turístic. Un ús en perill, si tot continua igual. Quan començarem a entendre les platges com un sistema natural que cal recuperar i preservar?”, conclouen.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris