dimarts, 04 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Per fi una colla castellera a Pineda

Foto: Arxiu

Foto: Arxiu

Per fi ha sorgit una colla colla castellera a Pineda, malgrat que el seu àmbit d’actuació vagi des de Calella fins a Tordera. Però el seu cor està aquí gràcies a una colla de valents i valentes que ho han fet possible. El seu cap de colla és Marc Ruiz i la segona de bord, la Lluna Martí. Han creat un grup al facebook amb el mateix nom amb què han fet el seu bateig, Castellers Alt Maresme. Aquí els podeu trobar per si voleu contactar amb ells, sigui per demanar-ne més informació, o bé per apuntar-vos-hi directament. Heu de saber que, en pocs dies, més de 100 persones ja s’han inscrit en el grup, i d’aquestes, unes 40 ja són segures que participaran activament.

Xerrant amb el Marc tot fent un cafetó al bar Nuckys, a la plaça de les Mèlies, em va comentar que la colla dels Cap-grossos de Mataró els està donant un cop de mà i fins tot volen fer un taller plegats per aprendre’n l’ofici, doncs al començament és important adquirir un mínim d’experiència. Sempre he admirat profundament la capacitat dels castellers per la seva habilitat de formar autèntiques torres humanes, perquè són una pura bellesa estètica de contemplar, però a més a més es necessita per fer-ho una gran dosi, gens menyspreable, de força física i equilibri.

Sols us dic, per animar-vos, aquella famosa estrofa del gran poeta Kavafis que va adaptar en Lluís Llach per al seu Viatge a Ítaca: “Bon viatge als guerrers que al seu poble són fidels”.

També us volia comentar que el pinedenc Jordi Pera ha dut el seu documental “El peor Dios”, un film sobre el grup punk del anys vuitanta Desechables, al festival de documentals musicals In-edit. Amb una durada de 85 minuts. Es projecta en dos dies diferents a la sala Aribau, al carrer del mateix nom, en ple centre de Barcelona. Des de feia quatre llargs anys ha estat treballant en aquest projecte, però al final, per diferents motius, sols hi consta com autor de la idea original i càmera. La direcció finalment va ser assumida per Daniel Arasanz, prestigiós director del també documental sobre La banda trapera del río, “ Venid a las cloacas”, amb el qual va guanyar el simpàtic premi del públic del mateix festival fa un parell d’anys. A mi em va passar una còpia de la primera versió, que era de quasi dues hores. Molta sort, Jordi, ja que t’ho mereixes després de tanta feina feta.

Un altre tema destacat és la creació a Pineda d’un grup d’alcohòlics anònims. Ja que és un gran alleujament per als que pateixen aquesta greu malaltia, de disposar d’un grup de recolzament aquí mateix, per combatre i superar aquesta forta addició il·legal. El grup, que per cert és totalment de franc, es troba tots el dimecres de 8h a 9h del vespre, i compta amb la col·laboraciò de Càrites; es trobaran a la mateixa parròquia, a la part del darrere, i ja la formen unes 10 persones. Que no està gens malament per començar. El responsable és en Juli Patzig, el qual ens va passar un emotiu escrit on confessava obertament el seu calvari, entre els 18 i 40 anys, i que inclús el va dur perillosament a l’estat de coma. Ara ja fa 20 anys, per sort, que no ha tastat gota.

El divendres 18 d’octubre es va presentar el documental que es va filmar per la Diada, a Pineda, en pantalla gran a la sala Polivalent de la biblioteca nova Manuel Serra i Moret. Va tenir força acceptació, ja que la sala es va omplir amb més de dues-centes persones que no sols van seguir amb interès la projecció, sinó que van esgotar-ne totes les còpies en DVD que hi havia disponibles, ja que el públic volia tenir un record inesborrable d’aquesta jornada històrica. El film pretén reflectir i deixar un testimoni tangible de l’ambient que hi regnava, filmant les persones que van participar-hi activament, tant els voluntaris com la resta de participants, i completant-lo amb interessants entrevistes a alguns dels seus protagonistes. El coordinador de l’Assemblea Nacional Catalana a Pineda, Jordi Sancho, el vicepresident Pere Mataró i un servidor com a director del documental van fer-ne la presentació, sota la producció de Montpalau Films. On ens ha portat la fita de treballar per Pineda i la cultura des de l’àmbit del cinema/vídeo! Chapeau per l’ANC! Perquè han fet una passa més en el camí cap a la llibertat del nostre poble.

Per acabar, volia tenir un record pel gegant de la cultura que ha traspassat recentment, en Max Canher. Molt vinculat a Pineda, ja que era l’editor dels diccionaris que va escriure el mestre Joan Corominas. Un personatge incansable, tant des del sector públic com a primer conseller de Cultura de la Generalitat, com des del sector privat com a director de l’editorial Curial, va pencar tota la seva vida sense defallir per dotar la cultura catalana d’una dignitat innegable i absoluta. Voldria acabar precisament amb un fragment d’un poema del mateix Coromines: “Oh somni! Si ets tan bell, no pots ser impossible”.

Raimon Miranda | Pineda de Mar

Per contactar amb la colla castellera també ho podeu fer a través del c/e del Marc, a: marcrtrubat@gmail.com o al seu mòbil, el 636.83.41.26 (millor trucar a les tardes).

Per altra banda, si voleu contactar amb Juli Patzi, ho podeu fer a través del mail : julipatzigpastor@gmail.com o al mòbil : 677.291.301.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris