dimecres, 05 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Saber perdonar

Imatge: sxc.hu

Fa molts anys, de nen al col·legi, en una ocasió el nostre mestre Don Aniceto Villar ens va demanar per deures que portéssim patates crues i una bossa. Ens va dir que poséssim dins la bossa una patata per cada persona a qui guardàvem ressentiment i escrivíssim seu nom en ella. Ens va demanar que durant tres dies portéssim amb nosaltres a tot arreu aquesta bossa de patates. ¡Algunes bosses eren certament pesades!. Naturalment, les patates s’anaven deteriorant amb el temps. La nosa de portar aquella bossa en tot moment em va demostrar clarament el pes que carregava cada dia dins el meu cor i en la meva vida a causa del ressentiment. També vaig aprendre, com mentre posava la meva atenció en ella per no oblidar-la, que no atenia a coses que eren més importants per a mi. Aquest exercici em va fer pensar sobre el preu que pagava per no perdonar una cosa que ja havia passat i no podia canviar.

Moltes vegades pensem que el perdó és un regal per a l’altre, sense adonar-nos que els primers beneficiats som nosaltres mateixos. És del tot necessari saber perdonar; la manca de perdó, és com un verí que prenem diàriament a gotes, però que finalment ens passa factura i ens acaba enverinant. Moltes vegades al primer que has de perdonar és a tu mateix, per totes les coses que no van ser com haguessis volgut que fossin. El perdó ens allibera dels lligams que ens amarguen l’ànima i emmalalteixen el nostre cos. No vol dir que estiguis d’acord amb el que va passar, ni que ho aprovis. Perdonar no significa deixar de donar-li importància al que va succeir, ni donar-li la raó a algú que et va fer mal. Simplement significa deixar de banda aquells pensaments negatius que ens van causar dolor o enuig. El perdó es basa en l’acceptació del que va passar. El perdó trenca les cadenes i et fa veritablement lliure. Sàvia és la tolerància, la contemplació als altres amb respecte i amor.

Tinc la sensació que la majoria de persones som capaços de desenvolupar i posar en pràctica aquesta actitud. La filosofia de Gandhi deia que “Perdonar és el valor dels valents”. I és que només aquell que és prou fort per perdonar una ofensa, sap estimar.

J. A. López Garriga

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris