dimarts, 04 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Utilitzem els robots per ensenyar altres coses’

Marc Gálvez | Foto: D.M.

Marc Gálvez

La Biblioteca nova de Pineda de Mar acollirà del 30 de desembre al 4 de gener de 2014 la quarta edició dels ClauTIC Camp. Aquesta iniciativa, que va començar fa un parell d’anys de la mà d’un jove emprenedor del Maresme, en Marc Gálvez Font, és un campus de robòtica educativa adreçat a nois i noies d’entre 8 i 15 anys.

Com se’t va acudir crear el ClauTIC Camp?
La idea del ClauTIC Camp ve donada de barrejar la meva passió per ensenyar, he estat més de 10 anys entrenant a diferents equips de formació de bàsquet i uns quants cursos per a gent més gran i la meva formació tecnològic, ja que vaig estudiar Enginyeria de Telecomunicacions a la UPC. Havia estat uns quants estius a campus de tecnificació de bàsquet i vaig decidir de crear un campus tecnològic, i en aquest cas la idea dels robots m’encantava. Havia sentit a parlar d’aquests robots anys abans quan estava acabant el projecte final de carrera i anys després van tornar a aparèixer.

.

.

En què consisteix la robòtica educativa?
La robòtica educativa consisteix en ensenyar els nois i noies a través de la robòtica, o sigui utilitzar els robots com a eina per ensenyar altres coses. A més, en el nostre campus, ensenyem característiques de la cultura i tradició de la zona a través dels robots i sempre a través de reptes que els nois han de superar. Cal dir que tots els continguts són creats per nosaltres mateixos, cosa que no es fa a cap altre lloc. A la vegada que els nois aprenen matemàtiques, ciències, tecnologia o programació, també aprenen a treballar en equip, gastronomia catalana o qui va ser Gaudí o Dalí i la seva importància; sempre a través d’aquests robots que utilitzem.

Com és el nivell català en aquest sector?
A nivell de col·legis i instituts s’estan fent cosetes (extraescolars, hi ha una competició de LEGO, la First Lego League, on cada vegada hi participen més equips…) i s’estan fent tallers puntuals i fins i tot alguns cursos de robòtica.

Amb quins suports compta el vostre campus de robòtica?
El nostre campus de robòtica compta amb el suport de les àrees de joventut, promoció econòmica i educació de l’ajuntament de Pineda de Mar. Igualment, si algú està interessat en donar suport extra a nivell privat estem oberts a parlar-ne. Tot i això, cal dir que a nivell econòmic no ens ha calgut finançament extern.

.

.

Quina valoració fas de les edicions anteriors?
La valoració de les edicions anteriors és molt positiva, doncs hem tingut un gran èxit d’afluència. Vam començar el primer any al TecnoCampus de Mataró on vam omplir places, el Nadal passat vam fer-ho a l’escola dels Salesians també de Mataró amb un 80% d’afluència. Finalment aquest estiu ho hem fet a dos llocs a la vegada, Sant Cugat i Pineda de Mar. A Sant Cugat va anar molt bé on vam omplir gairebé totes les places, a Pineda van passar gairebé 50 nois i noies, tot i que els torns no van estar plens del tot. Tot i això, dir que estic molt content, no només per la gran quantitat de participants, sinó pel nivell de satisfacció dels nens participants i també dels pares. Tenim molt bones crítiques.

Com reaccionen els seus joves participants?
La reacció dels participants al campus sol ser molt bona. De fet, molts, no és el pare que li comenta la opció de fer el campus, sinó que és el propi nen que ho veu i li demana als pares de poder-hi participar. També dir que tenim autèntics fans dels campus. Algun dia en podríem parlar d’algun d’ells.

.

.

En què consistirà l’edició d’enguany?
L’edició de Nadal 2013 estarà tematitzada amb les festes de Nadal i Reis a Catalunya. Els nens hauran de superar diferents reptes amb els robots sobre aquesta temàtica: Des de fer una cursa de carrosses de reis, a anar a buscar l’arbre de Nadal a la Fira de l’Avet o esperar a què el tió cagui regals. També comentar que farem un exercici de reciclatge i estalvi energètic l’última dia del campus (també amb robots, es clar!).

Quins nous reptes vols impulsar a través de la teva empresa ClauTIC?
Des de fa tres mesos hem començat amb nous productes: Festes d’aniversari tematitzades, on nosaltres fem un taller de robòtica tematitzat a dins la festa. També organitzem tallers puntuals i personalitzats per escoles i particulars de 2 i 3 hores. Nosaltres venim a casa teva, o a la teva escola i et fem el taller insitu, de fet aquesta mateixa setmana en fem un a una escola de Blanes. Tallers per emprenedors i empreses. Tenim un taller que a través dels robots aconseguim que nous emprenedors i empreses crein productes amb menys competència i més potents que els seus competidors. Fem un d’aquests tallers dimarts 19 de novembre al Coworking de Lloret de Mar.

Tot i això, comentar que estem engegant un parell de projectes nous: Per una banda una competició online de robots, per a tots aquells nois i noies que s’acaben comprant el robot. Farem una versió de prova molt aviat, amb pocs equips i per acabar de perfeccionar la competició. Per altre banda, un projecte de club on hi tinguin cabuda professors, gent interessada en la robòtica educativa, nens i nenes que participen en tallers i campus.

.

.

Heu previst estendre el campus per arreu?
Sí. Aquest proper estiu, per primer cop, farem el campus en ruta estant a les principals ciutats de Catalunya. Campus amb més participants a la vegada, incentivant així més el poder cooperar i competir entre els diferents equips, però també donant a conèixer el campus a més zones de Catalunya. Cal dir que el fet de fer el campus en ruta, farà que enlloc d’estar vuit o nou setmanes a l’estiu a un mateix lloc, només hi estarem una o dos a cada lloc.

Text: Ramon Texidó | Fotos: ClauTIC

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris