dissabte, 21 de setembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Al Festimatge, la matèria prima és molt bona’

Rigola

Xavier Rigola, president de Foto-Film Calella

El president de Foto-Film Calella, Xavier Rigola, repassa els trets bàsics del Festimatge d’aquest 2014 i remarca la qualitat que hi ha a totes les activitats.

Com es presenta aquest Festimatge?
Cada any, el Festimatge no deixa de ser una espècie d’examen de final de curs per a Foto-Film Calella. És la culminació d’un treball que es fa durant molt de temps per part de molta gent. D’alguna manera, cadascú dintre de la seva faceta treballa el millor que pot i amb il·lusió. Després de 8 edicions ja hi ha un esquema muntat i, bàsicament, es treballa sobre aquest esquema. Aquest any problemes de finançament, n’hi ha. Tothom entén que el finançament dels esdeveniments culturals costa molt de tirar endavant.

Cal adaptar-se.
Tothom, d’alguna manera, ha de posar-se una mica les piles. Per algunes exposicions, per exemple, es demana menys del que es demanava abans, perquè hi ha menys recursos però es pretén fer el mateix. És una mica incongruent, però s’aconsegueix.

La qualitat es manté al mateix nivell.
Exacte. La gent ara té més temps per a pensar les coses i no es fan sense sentit. La despesa es fa amb molta cura. Tot i així, aconseguim una brillantor espectacular.

Cartell: Festimatge 2014

Cartell: Festimatge 2014

La gent de Foto-Film Calella compensa la manca de recursos amb més implicació.
El tronc del Festimatge ja està muntat i sobre aquest tronc s’hi van afegint noves fulles perquè cada any anem evolucionant. Els membres de Foto-Film s’impliquen més i això fa que doni gust fer les coses, tot i que hi ha tensions i moments complicats.

De la secció de fotografia, què destaqueu aquest any?
El tronc és la Fàbrica Llobet, amb l’Ajuntament Vell per un altra i, després, altres llocs que hem triat per a les exposicions: hotels, els locals de diverses associacions o les tendes de Calella. Cada seu té la seva característica especial. Al local de la Cooperativa hi ha sempre el Premi Torretes. La Fàbrica Llobet és per a les fotografies de gran format. La Sala de l’Ajuntament Vell acull una exposició curiosa, com és l’evolució a tres països diferents d’un canvi polític i social. És un tema que no s’ha tractat gaire i és molt curiós. Serà una de les exposicions amb més èxit.

De la Fàbrica Llobet què en destaca?
Allà hi tenim exposicions molt interessants de gran format. És un lloc únic per veure grans obres. Són unes fotos que costen molt de transportar pel seu tamany i tenim la sort de veure-les al Festimatge.

Després tenim les exposicions que provenen de galeries.
El gran públic no està encara acostumat a la idea de les galeries de fotografia. Poques vegades es va a les galeries a veure fotos. La gent creu que a les galeries només hi ha pintures o escultures. El tipus de fotografia pensada per a una galeria és totalment diferent a la que presenta una agrupació o una persona que fa un treball propi.

Per què?
Per l’enfocament. Per la manera de veure les fotos. És com si es parlessin idiomes diferents. L’idioma que parla un galerista és diferent al que parla el membre d’una Agrupació Fotogràfica. És com si es parlessin dialectes diferents dintre d’un mateix idioma.

El Festimatge manté més de 30 exposicions.
Per sobre de les 30 exposicions. Intentem que hi hagi varietat i també quantitat.

Es podrà veure molta fotografia de viatges.
Vam reunir dues exposicions de viatges a la Sala Mozart. Els dos autors vindran a parlar de les seves experiències i un espai intimista com aquell és ideal.

A la secció de curtmetratges hi ha quantitat i qualitat.
Cada any estem rebent més curts i de més països. És tot un èxit. Això ens obliga a una feinada de visionats previs. Cal veure 556 curts per fer-ne la selecció final. Però val la pena.

Les possibilitats que permet Internet han ajudat molt també al Festimatge i l’han fet més internacional.
Ara els curts es poden enviar online mitjançant servidors. Molta gent que està lluny pot enviar el seu curt. La tècnica ens ajuda. Va en el nostre favor.

Internacionalment, el Festimatge és més conegut.
Els autors de curts saben on poden presentar les seves obres. A nosaltres, els autors ens miren com un festival cada vegada més especialitzat. La nostra plana web funciona cada cop millor. Les coses s’anuncien de forma àgil i més fàcil. La relació internacional sempre costa una mica, però anem avançant poc a poc.

El 9’5 celebrarà la Trobada Europea?
El certamen de 9’5 és la part romàntica del Festimatge. Cada any esperem més gent i gent més jove. És com la criatura que tots estimen i tots la cuidem. Intentem que estigui bé.

Porta 41 edicions.
És clar. S’ho han guanyat a pols. Santi Marré ha fet el que havia de fer. Moltes coses es fan perquè ell té molta empenta.

La Trobada Europea es celebra a Calella, coincidint amb el Festimatge.
Aquest any encara serem més coneguts en el món del 9’5. És un món cada cop més complex. Cada cop hi ha menys gent que l’utilitza, perquè és un format no habitual. És un format per a puristes del tema, per a molt especialistes.

A nivell global, la qualitat del Festimatge es manté o augmenta.
A mi m’agrada el que veig. Estem fent un dinar amb una matèria prima molt bona, cada vegada millor. Ara hem d’acabar de lligar-ho tot, de posar el foc en marxa. Com que la matèria prima és molt bona, m’agrada.

Quina crida fa als amants de la imatge?
Mentre la gent vingui i parli de les activitats, ja m’està bé. La gent ens pregunta què farem l’any que ve. No ho sabem. Encara no hem acabat aquesta edició. L’any que ve, doncs seguirem. Canviarem alguna cosa? Ja ho veurem. No crec que hi hagi canvis substancials l’any que ve. Sempre hi ha alguna variació perquè escoltem l’opinió dels visitants i dels experts.

Àlex M. Franquet | Calella

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per