dilluns, 03 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Camins de Ferro’ per al Cercle Miquel Biada

Foto de grup dels guanyadors

Foto de grup dels guanyadors

El Museu del Ferrocarril de Catalunya ha atorgat el premi ‘Camins de Ferro‘ 2014 al Cercle Històric Miquel Biada. Aquesta associació cultural mataronina va rebre el guardó en un acte celebrat dissabte passat 20 de desembre a la seu del Museu, a Vilanova i la Geltrú.  Cada any, aquest museu atorga dos premis ‘Camins de Ferro’ per reconèixer la tasca de qui ha col.laborat de manera especial amb el museu: un a persones individuals i un altre a entitats.

El Cercle Històric Miquel Biada de Mataró ha estat guardonat com entitat per la cessió al museu d’un carril original de la primera línia peninsular Barcelona-Mataró de 1848, així com a la seva tasca documental i divulgativa dels orígens del ferrocarril. També ha estat reconegut per la col·laboració com a micro-mecenes en la posada en funcionament de la històrica locomotora de vapor la ‘Mataró’.

Lliurament del guardó

Lliurament del guardó

Aquest any el premi individual l’ha rebut Julio Gómez Pomar com a ex-President de Renfe-Operadora, per la seva contribució a la cohesió de les iniciatives educatives i culturals vinculades amb el transport per ferrocarril a Vilanova i la Geltrú. El jurat també ha tingut en compte la seva decisió, com a president de Renfe al 2013, de participar activament en la campanya de finançament col·lectiu per a la reparació de la ‘Mataró’.

L’acte va ser presidit per l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i per l’alcalde de Mataró, Joan Mora. També hi van assistir Julio Gómez Pomar, Secretari d’Estat d’Infrastructures, Transport y Habitatge, també guardonat, i Juan Pedro Pastor Valdés, Director Gerent de la Fundación RENFE. El Museu del Ferrocarril atorga aquest premi des de fa 14 anys.

Des de la seva creació, el Cercle Històric Miquel Biada ha col·laborat activament mb el Museu del Ferrocarril de Catalunya; però aquest any 2014, aquesta col·laboració s’ha intensificat. Per una banda, el Cercle va participar en la campanya de micromecenatge impulsada per Pilar García, Directora del Museu del Ferrocarril, per restaurar la locomotora ‘Mataró’ a través de Verkami. No només va realitzar una aportació econòmica sinó que també, a través de les gestions de Xavier Nubiola i Ricard Bonamusa, va avisar de l’existència a l’Arxiu de Mataró d’un exemplar dels plànols de la locomotora. A partir d’aquest avís i a petició del Museu, l’Ajuntament de Mataró va digitalitzar els plànols, que van facilitar la restauració i van abaratir notablement el seu cost. Per altra banda, la recent troballa d’un tros de la via originària de 1848 realitzada per Josep Rovira i Xavier Nubiola, i la seva recuperació gràcies a Via i Obra d’ADIF, va permetre a l’associació fer donació al Museu del Ferrocarrill d’un tram de l’antic carril, que ha passat a formar part del fons del museu.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris