dimarts, 04 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘És un honor ser la seu de la Trobada Europea de 9’5”’

Reben la medalla UNICA | Foto: Festimatge

Rebent la medalla de la UNICA

El President d’Honor de Foto-Film, Santiago Marré, també és el responsable de la secció de cinema en 9’5 i analitza les novetats que presenta l’edició d’enguany del Festimatge en el format 9’5.

La Trobada de 9’5 que inclou cada any el Festimatge aquesta vegada serà a nivell europeu.
Sí, la Trobada Europea de 9’5 cada any es fa en una ciutat diferent. L’any passat va ser a Dijon, a França. Fa dos anys, a Bèlgica. També ha estat a Holanda. Aquest cop serà el tercer cop que es celebra a Calella. L’any 1988 va ser la primera vegada i el 1995 per segon cop. És un honor tornar a ser la seu de la Trobada Europa. De passada, aprofitarem l’estada a Calella per triar la ciutat de la trobada de l’any 2015.

Foto: Arxiu

Foto: Arxiu

Poder ser la seu de la Trobada Europea aportarà més aficionats al Festimatge.
Tindrem més visitants. Els seguidors del 9’5 que hi ha per tota Europa sempre troben que a Calella ho fem molt bé i han volgut apostar per nosaltres. Ja feia temps que hi havia interès en fer-la a Calella i ara s’ha pogut fer realitat.

Sempre busqueu noves motivacions per a la Secció de 9’5.
Sí, s’ha de buscar nous estímuls. Ara estem buscant un ganxo. Pel·lícula que s’estreni al Festimatge, tindrà un premi: venir convidat l’any que ve o tenir algun detall. Aquesta crida seria de cara a l’any que ve i que, així, tinguin temps de preparar les seves pel·lícules.

El “Grup Internacional Cinematogràfic” de Bigues i Berga és molt actiu últimament en el format del 9’5 i vindran al Festimatge.
És una gent amb moltes ganes. Volen buscar una talladora de pel·lícula. Ja tenen una pistadora per pel·lícula de 9’5 que van comprar. També tenen un tren de revelat i falta una talladora com cal, que és un aparell molt delicat. Estan molt il·lusionats. Han muntat una Escola de Cinema per a nens. Han comprat un parell de màquines de 9’5 i van presentar una pel·lícula al Festimatge. També fan pràctiques en Super 8.

Fins ara només hi havia un laboratori per al format 9’5 a tota Europa, a França. Segueix existint només aquest laboratori?
Sí, ells són els únics que tracten el format 9’5. Per cert, la gent d’aquest laboratori vindrà a Calella al Festimatge. Saben que organitzem una cita especial i ens volen conèixer de primera mà.

L’homenatge a Lluís Argelich serà el moment més emotiu d’aquesta Trobada de 9’5 de Calella. Ell era un històric d’aquest format a Catalunya.
Sense cap dubte. Tindrem un record per a ell. Era l’ànima del Mercat de Col·leccionista. El seu fill continuarà amb la tasca i amb les reparacions de màquines, encara que potser no farà aquelles reparacions integrals que feia el seu pare. D’una màquina que no servia per a res, Lluís Argelich en feia sortir la vida. Hi ha una placa de record preparada per a la família Argelich. És el nostre homenatge. Se la mereixen.

I com veu el Festimatge, en general, d’aquest any?
Seguim mantenint el nivell alt. Potser trobem a faltar la presentació de la façana de l’Ajuntament, però per pressupost s’ha desestimat. En general, veig que les exposicions de fotografia són de gent molt vàlida i faig una crida a tothom a que les vagin a visitar. Hi ha bastantes fotografies de viatges i són molt espectaculars. Valen molt la pena. Les recomano. També els curtmetratges que passarem durant el mes d’abril són de molt bon nivell. Aquest Festimatge serà molt interessant.

Àlex M. Franquet | Calella

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris