dilluns, 03 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Escriure és l’expressió de la pròpia identitat’

Klaus | Foto: Melania Ebner-Leszecz

Klaus Ebner | Foto: Melania Ebner-Leszecz

L’obra ‘Blaus’, de l’escriptor austríac Klaus Ebner, ha obtingut aquest desembre el XVII Premi de Poesia Parc Taulí. ‘Blaus’ serà publicada aquest 2015, a la col·lecció ‘La Suda’ de Pagès editors. Ebner, nascut a Viena (Àustria) el 1964, és narrador, assagista, poeta i traductor. La major part de la seva obra és escrita en alemany, però també escriu poemes sobretot en català. L’autor ha obtingut diversos premis literaris, i el seu primer poemari ‘Vermells’ ha estat traduït en francès i ha aparegut aquest novembre a Les Hauts-Fonds, a la Bretanya.

Quin és el recorregut de ‘Blaus’?
Els poemes descriuen un viatge imaginari i circular arreu del Mediterrani. Comencen a Àustria, als Alps i van al sud i a l’est, pels països eslaus, la Turquia, Israel i els països àrabs, per l’Espanya i Catalunya i després França i Itàlia, i finalment retornant a Àustria. Aquest viatge parla de sentiments i d’impressions, dels pobles i de les seves llengües. Els poemes fan referència a la història, a la història comuna i a les coses que ens uneixen des d’un punt de vista cultural, lingüístic i civilitzador. A més, es narra una petita història d’amor entre el jo líric – l’austríac – i una dona catalana. És un amor entre dues persones, dues llengües, dues cultures. Així aquesta història d’amor és una metàfora.

Foto: Karl Grabherr (Viena)

Foto: Karl Grabherr (Viena)

Què t’atreu més del Mediterrani?
Les platges! Sense bromes, encara que a Àustria visc en una terra continental, em sento lligat al Mediterrani. Potser és degut al llatí que vaig aprendre a l’escola, a l’antiguitat de la qual som tots els hereus – els pobles romànics i germànics però també els eslaus, els grecs i els pobles musulmans del Mediterrani. La nostra història subratlla sempre els conflictes i les guerres – jo voldria que la gent s’orientés finalment als trets comuns de les cultures.

Què és el millor que ens queda del període antic històric?
No és només «una cosa»; hi ha influències als nostres sistemes jurídics, a les llengües (fins i tot no-romàniques), a la percepció del món i a les societats. La influència de l’antiguitat és molt més profunda del que es creu usualment.

També fas una mirada introspectiva?
Penso que cada escriptor fa mirades introspectives. Això és la natura de la literatura. Escriure és l’expressió de la pròpia identitat.

Foto: Karl Grabherr

Foto: Karl Grabherr

Per quin motiu escrius poesia sobretot en català?
Em recordo que la meva producció de poesia catalana va desencadenar-se automàticament, després de lectures intensives de literatura catalana. Escriure en una llengua estrangera sembla «alliberar-me» i obrir nous camins. A més, la recepció tan positiva pels catalans és una motivació enorme per a continuar, com és aquest Premi de Poesia Parc Taulí.

Com vas rebre la notícia del teu nou premi?
Per correu electrònic. He llegit i rellegit la notícia múltiples vegades.

I què t’ha agradat més de la valoració del jurat?
M’agrada que s’entén el missatge del poemari i que el jurat parla d’una «riquesa formal i culturalment solidària».

La principal il·lusió és veure el teu llibre publicat?
Clar que sí! Estic molt content que el poemari ‘Blaus’ serà publicat a Pagès que és un editor de molt renom, i penso que la combinació amb el Premi de Poesia atreu més atenció dels lectors, una atenció que la poesia en general mereix.

Després de ‘Vermells’ i ‘Blaus’, hi haurà un nou color?
Penso que no, però qui coneix el futur?

Entrevista: Ramon Texidó

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris