dimarts, 04 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘I el ressò de les muntanyes’ de Khaled Hosseini

Portada:

Portada: ‘I el ressò de les muntanyes’

‘I el ressò de les muntanyes’ és la nova novel.la de Khaled Hosseini, autor de El caçador d’estels, novel.la de la qual se’n va fer una pel-lícula i Mil sols esplèndids

Després de sis anys de silenci literari torna aquest autor afganès per fer-nos viure una història que toca els sentiments més purs i profunds de l’ésser humà: des de l’estimació fraternal, fins a l’amistat, el penediment, la vergonya, l’enveja, l’amor…

La història comença l’any 1952 amb la relació de dos germans que s’estimen amb bogeria i que no conceben la seva vida un sense l’altre orfes com són de mare: l’Abdullah i la seva germana Pari. Un viatge cap a Kabul destarotarà les seves vides i els portarà cap a camins i cap a països i situacions ben diferents.

Entremig d’aquesta història, Hosseini n’enllaça i en va teixint d’altres que aparentment en un primer moment el lector no sap que al final acabaran cosides del tot formant un gran teixit de personatges i vides que es desenvoluparan al llarg de diferents èpoques en el temps i en diferents països, des d’Amèrica fins a Pakistan i París.

La tendresa amb la qual Hosseini narra aquesta història i l’estructura en què l’escriu fa que el lector no pugui parar de llegir. Els salts en el temps i la reaparició alternada de les diferents vides dels diversos personatges fa que la història agafi fins i tot una fil argumental en què el lector es pot preguntar fins a on arribarà l’autor.

Rere totes aquestes vides hi trobem l’amor entre germans, la soledat, la malaltia, el rebuig social a causa d’algun defecte físic, la plenitud del voluntariat, la buidor i soledat d’aquells que per més diners que tinguin i més famosos que siguin sempre seran infeliços, la vergonya de l’ésser humà quan no compleix tot el que ha promès…

El lector podrà també al llarg de tot el llibre viatjar a l’Afganistan i conèixer  pinzellades de la història d’un país molt malmès a la darreria del segle XX.

En cap cas, però, la Història en majúscula predomina en aquesta novel.la sinó que Hosseini la va encabint en la vida fictícia dels protagonistes, marcats inevitablement per tot el que passa durant aquest temps al seu país. Alguns quedaran atrapats per les circumstàncies però d’altres faran tot el possible per fer prevaldre el sentiment humà més pur que tenen per arreglar les coses, ajudar, cooperar amb els més febles.

El final del llibre no és un conte de fades, és el reflex de la vida mateixa, una vida que   ens sorprèn i ens dóna alegries quan no ens ho esperàvem però també la que maltracta  tots aquells que en cap cas s’ho mereixen. Sempre, però, queda el record, la caixa de tresors de la nostra infantesa que ens fa tornar a aquell paradís perdut del qual ningú ens hauria d’haver arrencat mai.

No deixeu de llegir I el ressò de les muntanyes si voleu viure una història de sentiments però a la vegada literàriament genial.

Text: Marta Rocafort

Fitxa

Títol: ‘I el ressò de les muntanyes’
Autor: Khaled Hosseini
Editorial: Edicions 62
PVP: 20 euros
Font: Llibreria ‘El Faristol’ de Calella

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris