dimarts, 04 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La consulta, l’última oportunitat d’Espanya?

Edifici del Tribunal Constitucional | Foto: Arxiu

Edifici del Tribunal Constitucional | Foto: Arxiu

Sempre he cregut que l’aprovació de l’Estatut de Catalunya del 2006 era una oportunitat per la configuració d’una Espanya moderna que hauria assegurat un pacte de llarga durada amb Catalunya. Malgrat la seva aprovació al Congrés de Diputats a Madrid, la posterior sentència del Tribunal Constitucional va esdevenir letal per les relacions entre Espanya i Catalunya, com s’ha evidenciat en els darrers anys. A més, paradoxalment, ha obert una porta recentralitzadora que ha acabat destruint les poques restes del pont que quedava.

A hores d’ara, des del govern central, però també des de la majoria de forces polítiques amb representació al Congrés espanyol, s’ha continuat en aquest mateix sentit aprovant una moció que s’oposa explícitament a la consulta prevista a Catalunya per al proper mes de novembre. Costa de creure que la majoria de representants polítics espanyols creguin que es poden resoldre els problemes simplement prohibint-los.

Penso que si el govern espanyol acaba fent efectiva la prohibició d’una consulta democràtica que, tot s’ha de dir, no està clar quina opció acabaria guanyant; finalment hi perdríem tots. Per aquest motiu considero que la consulta, a part de ser una oportunitat per a Catalunya com a nou Estat europeu, és per mi la darrera oportunitat per Espanya.

Ricard Nobo

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris