divendres, 23 de agost de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La P.N.L. (Programació Neuro Lingüística)

Richard

Richard Bandler

La Programació Neuro Lingüística (PNL) estudia, a través del llenguatge, la representació que l’individu té del món i de com processa la informació i l’experiència rebuda al llarg de la seva vida. Es tracta d’un conjunt de tècniques que ajuda a millorar la qualitat de vida, construint nous processos de comunicació i aprenentatge, realitzant canvis, millorant la comunicació i desenvolupant l’excel·lència.

Els seus creadors van ser Richard Bandler i John Grinder, que van estudiar quins eren els patrons de conducta per poder explicar la comunicació i els comportaments de les persones. Van veure que hi havia tres aspectes implicats: la programació de les representacions sensorials, els processos neurològics i la importància del llenguatge i la comunicació.

.

.

Els pensaments estan conformats per paraules (Lingüística) i aquestes circulen per les neurones (Neurologia). Quan es repeteixen amb freqüència, creen un programa. Aquests programes s’instal·len en les persones i els provoquen emocions que dirigeixen les seves reaccions i conductes, i el pitjor és que són acceptats sense plantejar-se si són beneficiosos o nocius. Això succeeix, per exemple, amb les informacions que han estat instal·lades al llarg de la vida, incorporades per les nostres famílies, professors, amics, etc. a una edat primerenca.

La Programació Neurolingüística permet comprendre els comportaments propis i dels altres, ampliant la forma de pensar. Aporta tècniques lingüístiques, sobre preguntes a fer i com treure el màxim partit al llenguatge que s’utilitza i als paranys que hi ha en les pròpies paraules.

La PNL ajuda a descobrir aquests programes, a plantejar-se la seva utilitat i a poder-los modificar o eliminar, en cas necessari, per aconseguir els canvis desitjats, optimitzant les capacitats, controlant les emocions, els comportaments i modificant les conductes de les persones.

És útil per identificar limitacions, crear noves possibilitats, gestionar els conflictes, adquirir autoconfiança, flexibilitat, autoconeixement, motivació, autoestima, canvis d’hàbits, eliminació de l’ansietat i stress, establir bones relacions, aconseguir control sobre les situacions, aclarir objectius, realitzar una comunicació efectiva, etc.

Mercè Ullod | Psicòloga Integral

Fotos: Viquipèdia

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per