dimecres, 21 de d’octubre de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘L’altra’ de Marta Rojals

Portada: 'L'altra'

Portada: ‘L’altra’

Ni l’arribo a posar a la lleixa de la llibreria. El nou llibre de la Marta Rojals s’ha fet esperar però jo no esperaré ni un minut a començar-lo a llegir.

Tal i com em va passar amb el seu primer llibre Primavera, estiu, etc, una lectura fresca, àgil em convida a devorar el llibre. Tot seguit, miro el número de pàgines: no em durarà ni dues tardes seguides.

Efectivament, tot es confirma: el llibre m’enganxa de bon començament i no puc parar de llegir.

El context i l’edat dels protagonistes ratllen pràcticament el present, el moment que estem vivint. No si és per això que els fets se’m fan encara més propers: la crisi econòmica del moment en què vivim, la facilitat de la comunicació a través més de whatsapps que de paraules, les noves tecnologies, la precarietat d’una feina digna, un lloc on poder viure, la dificultat en tot aquest entorn de prendre la decisió de tenir o no fills , el desgast de les parelles que fa temps que conviuen…

L’Anna, la protagonista principal de tota aquesta història, viu per oblidar, viu per tan sols tirar endavant com pugui, viu per ordenar, calcular i classificar…mentre tot estigui en equilibri no li passarà res. En Nel, la seva parella de fa anys, aconsegueix mantenir l’equilibri de l’Anna o, si més no, ho intenta. L’Anna, senzillament, s’hi ha habituat: és el que li ha tocat viure i amb qui li ha tocat viure i amb qui, potser, podria tenir un fill. Però l’Anna, arran de tot el que ha viscut i el que ha patit, s’amaga darrera una cuirassa, sempre callada, només escolta i diu allò necessari, un glaçó de gel que, tanmateix, s’està a punt de desfer quan coneix en Teo, un veí de la feina.

En Teo, més que una aventura, serà un instrument que li servirà també per oblidar; oblidar la monotonia amb en Nel, oblidar que fa una feina que no té res a veure amb el que ha estudiat, oblidar que la seva parella no la valora , oblidar la relació que ha tingut amb la seva mare, oblidar…és el que li cal per per sobreviure. Només això.
El que el lector, però, no s’espera en absolut és el gir final dels esdeveniments: el perquè l’Anna ha usat en Teo per oblidar, el perquè l’Anna és així, estranya de mena, el perquè a l’Anna li costa viure, perquè els “mai més” que l’Anna es proposa no arriben mai a acomplir-se i llavors es converteix, en una mena de Dr Jekyll i Mister Hyde en l’Anna-altra. De fet, l’altra, el pronom que dóna títol al llibre pot ser també interpretat com l’altra vida que ella voldria haver tingut, l’altra casa on hauria d’haver viscut, l’altra actitud que hauria d’haver pres, l’altra feina que hauria d’haver fet. Pensant en l’altra sempre, ha de fugir i convertir-se en l’Anna-altra per poder sobreviure.

Perquè la vida de l’Anna de fet no és res més que ni fred, ni calor ni dolor, frase amb què Rojals acaba aquesta meravella de llibre.

Marta Rocafort

Títol: L’altra
Autora: Marta Rojals
Editorial: La Magrana
PVP: 18.00
Font: Llibreria ‘El Faristol’ de Calella

1 comentari per a “‘L’altra’ de Marta Rojals”

  1. L’altra | ha dit:

    […] que llegeixo  |  Diari Maresme  |  El núvol […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris