dimarts, 04 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Les dietes miraculoses no són saludables’

.

Joan Majó i Merino

Joan Majó i Merino (Arenys de Munt, 1982) és diplomat en Dietètica i Nutrició Humana per la Universitat de Barcelona (CESNID) i postgraduat en Alimentació Hospitalària per la Universitat de Navarra. Des de fa una dècada, el dietista i nutricionista maresmenc exerceix la consulta privada al Centre Mèdic de Mataró amb l’objectiu d’ajudar als seus pacients a retrobar el seu pes desitjat. Joan Majó és autor del llibre ‘El Pes desitjat en 11 passos’ (Cossetània Edicions, 2012).

.

.

Per què ens preocupa tant el nostre pes?
Principalment per imatge. Tot i que ens hauria de preocupar més per salut, ja que l’acumulació excessiva de greix, que es coneix com a obesitat o sobrepès, segons el grau, està vinculada a múltiples patologies com problemes cardiovasculars, diabetis, problemes en el moviment corporal i també es relaciona amb alguns càncers.

.

.

Potser prioritzem en excés la nostra imatge?
La imatge és important, però la salut és bàsica. El que és intolerable, és que per perdre pes buscant millorar la imatge, utilitzem mètodes que no prioritzin la salut. L’objectiu de la pèrdua de pes ha de ser sempre per estar més saludables. De rebot, tindrem una millor imatge i ens veurem més bé.

Per què alertes sobre el perill de dietes miraculoses?
Les dietes miraculoses són aquelles que precisament es diferencien per pèrdues de pes molt ràpides, però no són saludables a mig terme, i tampoc ens aporten un aprenentatge que ens ajudi a modificar els nostres hàbits.

.

.

Quina diferència hi ha entre pes desitjat i pes ideal?
El pes ideal o normopes és la forquilla de pesos en que es considera saludable. Aquesta forquilla s’obté de l’Índex de Massa Corporal (IMC) que relaciona el pes amb l’alçada. El pes desitjat va més enllà, i pretén concretar més. Dins la meva forquilla de pesos saludables, en quin pes em trobo més a just? Aquest és el pes desitjat. És més concret i personal.

Com podem canviar els nostres hàbits alimentaris?
Canviar els hàbits no és fàcil. Primer de tot hem d’entendre perquè hem de canviar d’hàbits. Una vegada ho hem entès, hem de voler fer-ho. I quan tenim això clar, hem de saber què hem de fer. “El Pes Desitjat en 11 Passos” és un manual senzill, pràctic i planer per fer de guia en aquest canvi en persones que estiguin disposades. Pels casos peculiars és important visitar un professional de l’alimentació.

.

.

Com ens influencien els factors psicològics?
L’experiència em diu que hi ha dos perfils de persones psicològicament diferents. Gent ordenada i motivada que assoleix el canvi d’hàbits ràpidament i gent desordenada i poc motivada que te més problemes.
Per això, el meu consell és no començar cap canvi sense estar motivat, perquè el tema del desordre es pot solucionar, però la motivació s’ha de portar de casa.

.

.

Creus que si les administracions apostessin per la prevenció dietètica estalviarien molta despesa sanitària?
Que la gent mengés millor i tingués un pes més adequat, faria disminuir la despesa sanitària segur. El que passa és que aquesta utopia no depèn únicament de l’administració, sinó de la voluntat de canviar de cadascú. Realment no és un tema senzill.

En què consisteix el nou projecte editorial que tens entre mans?
És un petit manual, com el primer, però enfocat més en la promoció de la salut en general i no pas tant en el pes. Espero tenir-lo a punt a final d’any. Portarà per nom “La recepta de la salut”.

2 comentaris per a “‘Les dietes miraculoses no són saludables’”

  1. […] Mantenir el pes adequat. També hi ha molta evidencia científica que les persones que tenen un pes adequat, tenen molt menys risc de contraure molts tipus de càncer, entre ells el de còlon. Si no esteu en el vostre pes, us recomano el meu llibre “El Pes Desitjat en 11 Passos”. […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris