diumenge, 18 de agost de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Mindscape’ de Jorge Dorado

 

Cartell: 'Mindscape'

Cartell: ‘Mindscape’

Mindscape és un perfecte exponent  de la solidesa de les noves generacions de cineastes espanyols i catalans que aposten com a valor segur per productes comercials ben empaquetats, de factura vistosa i acabats atractius. Uns productes encasellats en el gènere fantàstic o el terror, ben bé una marca pròpia, i perfectament exportables, d’abast internacional, global. Jorge Dorado debuta en el llargmetratge amb aquest film sota pavelló nord-americà, després d’una llarga trajectòria com a curtmetratgista, en què combina el fantàstic amb el thriller psicològic, sota el paraigües protector del director català Jaume Collet-Serra resident a Hollywood.

La pel·lícula de Dorado explica com un especialista a través d’hipnosi esdevé un detectiu que es fica en la ment dels pacients – i que ens recorda la teràpia psicologista – per  investigar entre els seus records  aquells fets que podrien ser incriminatoris o absolutius pels seus clients, una indagació en el subconscient que sovint es pot prendre com a prova pericial en un judici. Però en una d’aquestes sessions de divà, el nostre protagonista, l’especialista en bussejar en la ment dels altres John Washington (Mark Strong), quedarà inhabilitat automàticament quan el trauma del suïcidi de la seva dona, arraconat en la seva memòria, interfereix i espatlla la teràpia.

Fotograma: 'Mindscape'

Fotograma: ‘Mindscape’

Per ajudar-lo a sortir d’aquest atzucac que li ha fer perdre la reputació i donar-li una oportunitat de refer-se, el seu cap, Sebastian (Brian Cox) li cedeix un cas menor d’una adolescent problemàtica que es nega a menjar, Ann Greene (Taïssa Farmiga). El que havia de ser un simple cas d’adolescent díscol i rebel de família adinerada que es solucionaria amb quatre trajectes d’anada i tornada al fons de la ment de la noia, acaba esdevenint un complex i enrevessat cas d’alt risc, fins i tot, pel propi investigador. L’incaut i benintencionat detectiu, que vol ajudar com un bon amic a una adolescent per sostreure-la del seu capteniment, caurà atrapat com una mosca en la teranyina que va teixint pacientment aquesta aparent inofensiva adolescent.

Minscape és un thriller oníric de tall laberíntic, construït amb somnis dins d’altres somnis, com l’estructura de capses de nines russes, a base de capes sobreposades, una mica a la manera de la hipnòtica Origen de Nolan. També la pel·lícula de Jorge Dorado compta amb aparicions fantasmagòriques ben sospitoses que ens du a pensar que res és el que sembla en el fluctuant camp de la psique. En aquets joc malabarístic s’amaga, com sempre, una sorpresa, però la revelació d’aquesta deixa de ser sorprenent quan l’espectador, avesat a tota mena de tripijocs amb giragonses i cops d’efecte, se l’ensuma des d’un inici. La pel·lícula potser no s’escapa de l’àmbit de la correcció general, però restarà el bon pols que demostra el realitzador o l’aspecte visual i el to atmosfèric del qual fa gala, així com uns simbòlics títols de crèdit finals a base de roses que esclaten i després es marceixen per tornar enrere i regenerar-se de nou, molt a l’estil de l’elegant i sofisticada La edad de la inocencia de Scorsese.

Joan Millaret Valls

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per