divendres, 23 de agost de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Pete Seeger: Amor, Lluita i Llibertat

Pete

Pete Seeger | Foto: Viquipèdia

Parlar de Pete Seeger (New York, 1919-Bacon 2014) és parlar dels drets humans i de la lluita per la llibertat. Des del primer moment va entendre la música com un idioma universal, i en va fer una eina de lluita i de servei. Al seu banjo hi duia escrita la frase: ‘Aquesta màquina doblega l’odi i el força a rendir-se’.

Aquest passat 28 de gener, Pete Seeger ens va deixar. Aquí el vàrem conèixer sobretot gràcies a Raimon, que el va portar a Catalunya, i a Xesco Boix, que va adaptar al català moltes de les seves cançons que ens van servir per lluitar contra la dictadura i animar-nos a treballar per un món millor. Què se n’ha fet d’aquelles flors?, Tots junts vencerem, No serem moguts, Kumbaià i Wimoweh, són algunes de les més cantades i recordades, però pensant en la millor manera de parlar de Pete Seeger, he triat una de les seves cançons que no és gaire coneguda: Old devil time (Vell diable temps). A finals dels anys 60, el director de cinema nord-americà d’origen jueu, Otto Ludwig Preminger, va demanar a Pete Seeger si li podia fer una cançó en tres dies per una pel·lícula que tractava de la voluntat de les persones de viure enfront una situació límit, de perill o malaltia greu. Pete Seeger va pensar en tres o quatre cançons habituals del seu repertori, però mentre viatjava de Nova York a Fresno se li va encendre una llumeta, i a l’avió va composar una nova cançó: Old devil time. Ell la cantava i la seva dona Thosi l’anava transcrivint al paper. Anys més tard, amb la meva companya del grup La Bicicleta, la Maria-Josep, vam adaptar aquesta cançó al català, i crec que és una del les millors formes de reflectir l’essència de Pete Seeger.

Old devil time -“Oh vell diable Temps”

Oh vell diable Temps, fent durs tots els meus dies, donaves per segur que acabaria sotmès.
Però quan no puc més, els que m’estimen fan pinya amb mi, i em donen forces per seguir lluitant
Oh vell diable Por, amb les teves mans glaçades, volies fer-me por perquè deixés de lluitar
Però quan tinc por,els que m’estimen fan pinya amb mi, i em donen forces per seguir lluitant
Oh vell diable Odi, ja fa temps que ens coneixem, volies fer-me teu entrant dins el meu cor
Però quan l’odi em pren ,els que m’estimen fan pinya amb mi,i em donen forces per seguir lluitant
Oh vell diable Tristor, dins un mar de llàgrimes, volies que em sentís per sempre més ofegat
Però si estic trist, els que m’estimen fan pinya amb mi, i em donen forces per seguir lluitant
No hi ha cap diable enlloc que pugi  fer aturar-nos. No hi ha cap diable enlloc que ens pugi derrotar.
I si  estàs sol, dóna’m la mà i fem pinya junts,i tindràs forces per seguir lluitant.

Pete Seeger va escriure just abans del passat  Nadal:

“Si jo em morís demà me n’aniria feliç sabent que gent d’arreu del món canten les meves cançons. Així les meves cançons aniran a països on mai he pogut anar-hi, i entraran dins cases on mai les havien sentit cantar, i fins i tot pot ser que acompanyin a la gent per arreu, i ajudin a tothom a estimar-se.” I així ha estat:  les seves cançons d’amor, lluita i llibertat es segueixen cantant arreu del món.

 Lluís M. Panyella | Cantant-animador amb el Grup La Bicicleta

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per