dilluns, 03 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Poesia i + vol ser un festival singular’

Foto:

Eduard Escoffet | Foto: Poesia i +

La Fundació Palau de Caldes d’Estrac presenta del 3 al 13 de juliol la novena edició del festival Poesia i +. El codirector del Festival, Eduard Escoffet, ens explica que la poesia també ha de ser una via de recerca i de crítica del món que ens envolta, i assegura que Picasso i la passió de Palau i Fabre són una guia per al festival.

Com ha estat la preparació de la nova edició del Poesia i +?
Com sempre, el festival és fruit d’un treball llarg de recerca i debat intern. Intentem que el conjunt tingui sentit i que alhora les diverses parts funcionin i aportin un matís diferent. Per això és tan important anar resseguint durant l’any les diverses propostes poètiques que van sorgint i triar aquelles que millor encaixen en el festival. La veritat és que n’hi ha moltes i sovint és difícil triar. També intentem generar propostes que només tinguin lloc al festival, per donar-li personalitat.

Quin és el principal tret diferencial amb edicions anteriors?
D’una banda, l’ampliació a nous formats com la videopoesia i a noves sonoritats com l’electrònica. De l’altra, l’inici de la col·laboració amb els ajuntaments veïns de Sant Vicenç de Montalt i Sant Andreu de Llavaneres. A més, aquest any tenim propostes especials i úniques, com les d’Adrià Puntí i Albert Pla, que oferiran concerts en solitari amb un repertori especial, o la de la poeta nord-americana Lydia Lunch, que actuarà amb Za! i Esperit!, dos projectes musicals molt destacats del panorama català.

Palau i Fabre amb Perejaume | Foto: Arxiu

Palau i Fabre amb Perejaume | Foto: Arxiu

Com manteniu l’esperit d’investigació de Palau i Fabre?
Ens agrada donar lloc a propostes de vegades poc conegudes o que investiguen amb el llenguatge poètic. Volem facilitar que tota mena de públics s’acostin a la poesia, però sense deixar de banda el risc i l’actitud a contracorrent. La poesia també ha de ser una via de recerca i de crítica del món que ens envolta. Pensem molt sovint en la incomoditat que creaven els poemes crus de Palau i Fabre i també en la seva passió per les arts d’avantguarda en diàleg amb la poesia. Picasso, la passió de Palau i Fabre, també ens guia molt!

.

.

Quina és l’aposta més arriscada d’enguany?
Potser la més arriscada és la que justament clou el festival el 13 de juliol: una col·laboració especial entre Lydia Lunch i Za! i Esperit!, que aposten per una música enèrgica sense concessions. Serà una nit molt especial, amb electricitat i contundència, potser no apta per a sensibilitats estàndards. La nit de l’11 de juliol també representa una aposta arriscada, amb Voz Mal, Jansky i Hidrogenesse, sobretot respecte a edicions anteriors.

.

.

Com voleu que sigui aquesta relació íntima entre música i poesia?
L’espai hi fa molt. Es tracta d’un espai acollidor, que domina el poble de Caldes d’Estrac i s’atansa al mediterrani. Els artistes que hi passen se senten atrets per l’espai, que té un aforament que no supera les 300 persones, i generalment plantegen actuacions especials i íntimes. El públic, per la seva banda, es relaxa, es deixa endur, i és llavors quan s’estableix una connexió especial. Les nits al parc de Can Muntanyà són màgiques. Prou que ho saben els qui han vingut al festival!

Així, una de les claus del festival són també la singularitat dels seus espais?
Crec que la clau és que és justament que vol ser un festival singular, amb una personalitat marcada, amb una manera particular de fer les coses, uns espais privilegiat i una figura, la de Palau i Fabre, que ens obre molts camins. Crec que actualment hi ha molts festivals, siguin de poesia o de música, que presenten el que generalment ja podem veure en molts altres espais i moments, sense gaire cosa més; nosaltres, potser pel fet de ser petits, apostem per una programació i un ambient impossibles de reproduir.

.

.

Per què heu decidit que Llavaneres aculli una de les actuacions?
Volem que Poesia i + es converteixi en un dels festivals d’estiu de referència al Maresme i ens semblava important començar a col·laborar amb les viles veïnes. Enguany, col·laboren amb el festival Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt, que s’han entusiasmat amb la proposta. Volem estendre el festival i que l’entorn de Caldes d’Estrac se’n beneficiï. La nit de Sant Andreu de Llavaneres, diumenge 6, serà la més popular i festiva.

Aquesta iniciativa es podria estendre a altres poblacions del Maresme?
Sí. De moment hem fet aquest pas i volem continuar en aquesta direcció, però a poc a poc, com demanen les iniciatives culturals que es fan amb cura i en diàleg amb el territori.

Apropant-vos a la primera dècada del Poesia i + de què n’esteu més orgullosos?
Aquesta pregunta potser l’hauries de fer a totes les persones implicades en el festival al llarg dels seus nou anys, que han estat molts. Particularment, agraeixo molt el ritme pausat del festival, poder treballar els detalls i saber que ha anat deixant empremta en la gent de Caldes d’Estrac i del Maresme. Crec que Palau i Fabre, que va tenir la idea de fer un festival de poesia en connexió amb altres arts, n’estaria satisfet.

Text: Ramon Texidó | Fotos: Festival Poesia i +

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris