dilluns, 03 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

TV3 entrevista un jihadista maresmenc

Imatge: TV3

Imatge: TV3

Un equip de reporters de TV3, format per Anna Teixidor i Marc Faro, ha pogut contactar amb alguns jihadistes que han decidit viatjar el Pròxim Orient per combatre a Síria o a l’Iraq. La Televisió de Catalunya va contactar a través de les xarxes socials amb en Sayaf, un jove marroquí de 24 anys, que vivia a la comarca del Maresme (no especifiquen la població) i que comptava amb el corresponent permís de residència amb lliure circulació per la Unió Europea.

En una entrevista amb els periodistes de TV3, Sayaf diu que va arribar a Síria fa uns dos anys – procedent del Marroc – per integrar-se a l’Estat Islàmic, el grup jihadista sunnita que lluita al Pròxim Orient per imposar-hi la seva interpretació de l’islam. Durant l’entrevista, Sayaf va assegurar que vivia a Raqqa, que parlava des d’un locutori i que es trobava molt bé.

“Gràcies a Déu, estic molt content i en pau”, assegura el jove. Sayaf ensenya, a més, l’arma de combat i explica que ha lluitat a Alep, a Homs i a l’Iraq. Des de fa uns mesos, entrena els seus companys. Segons diu, fa la jihad amb convenciment, i justifica les accions del seu grup.  “La jihad, en la nostra religió, és una obligació. Al·là, en una xura de l’Alcorà, ens recomana estar preparats i reservar-nos tota la força per intimidar l’enemic. És una obligació en la nostra religió”, diu. Durant l’entrevista el jove s’explica en àrab perquè assegura que s’expressa amb dificultat en castellà.

Tres dies després de l’entrevista, els periodistes de TV3 van perdre el contacte i, posteriorment, van saber que Sayaf havia mort. La seva imatge de màrtir al Facebook és la prova definitiva. La família, també d’origen marroquí, però establerta a Catalunya des de fa anys, també ho ha confirmat. En Sayaf havia marxat sense dir-los res, i van haver-ho d’acceptar amb resignació, tot i no estar-hi d’acord, perquè eren conscients que no el tornarien a veure, segons assegura en català un cosí seu als periodistes de TV3.

Molts combatents jihadistes, com en Sayaf, combinen la lluita armada en regions en conflicte amb una intensa activitat a les xarxes socials. Són molt actius i parlen amb seguidors d’arreu del món que segueixen la seva vida al front dia a dia. Mentre estava a Catalunya, en Sayaf va viure al Maresme i, en l’entrevista amb els periodistes de TV3, va assegurar que almenys una desena de persones haurien marxat de la nostra comarca cap a Síria. Es tracta d’una dada molt difícil de contrastar per l’absoluta discreció de tots aquells que opten per anar a la jihad.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris