diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Actua avui per canviar el demà

.

.

Avui dia 14 de novembre és el dia mundial de la diabetis i l’Associació de Diabètics de Catalunya organitza activitats a Barcelona sota el lema “Actua avui per canviar el demà” i reben el suport de varies organitzacions com l’Organització Mundial de la Salud (OMS) i també del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT).

I és que la diabetis és un trastorn metabòlic que té causes diverses; es caracteritza per hiperglucèmia crònica i trastorns del metabolisme dels carbohidrats , els greixos i les proteïnes com a conseqüència d’anomalies de la secreció o de l’efecte de la insulina. Amb el temps, la malaltia pot causar danys, disfunció i insuficiència de diversos òrgans (OMS, 1999).

.

.

Es coneixen dos tipus de diabetis. La diabetis de tipus 1, que generalment es presenta a la infantesa o l’adolescència i els pacients necessiten injeccions d’insulina durant tota la vida. I la diabetis de tipus 2, que apareix en general en la vida adulta i està relacionada amb l’obesitat, la inactivitat física i l’alimentació malsana. Aquesta segona, és la forma més comuna de diabetis, al voltant del 90 % dels casos al món.

Al voltant de 4,6 milions de persones d’entre 20 y79 anys van morir de diabetis el 2011, representant un 8,2% de la mortalitat mundial per qualsevol causa en persones d’aquest grup d’edat. Aquesta xifra estimada de morts és similar en magnitud al de la suma de morts per diverses malalties infeccioses que estan entre les principals prioritats de la sanitat pública , i equival a una mort cada set segons. El quaranta-vuit per cent de les morts d’origen diabètic es produeixen en persones menors de 60 anys.

.

.

L’excés de sucre en sang durant temps malmet les parets vasculars i deriva amb problemes cardiovasculars, oculars i lesions importants als peus. Val a dir també, que en els casos de diabetis tipus 1 és més important evitar les hipoglucèmies, ja que poden provocar la mort en segons.

Està comprovat que la diabetis tipus 2 te una relació directe amb l’excés de pes i sobretot amb perímetres de cintura que passen dels 100 centímetres. Per tant, si és el teu cas, comença a prevenir la resistència a la insulina amb el tractament adequat, o sigui, canvi d’estil de vida i aconseguir el teu pes desitjat. I si ja ets diabètic també t’has de tractar amb estil de vida saludable i alimentació sana.

.

.

I és que la diabetis és un clar exemple de que l’estil de vida saludable i bona alimentació no només actuen de prevenció i promoció de la salut, sinó que també formen part del tractament de moltes malalties.

És per aquest motiu, que els dietistes tenim un paper tan important en un dia com avui.

Joan Majó Merino | Diplomat en Dietètica i Nutrició Humana per la UB

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris