diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Anuncien accions contra l’Acord Marc de menjador escolar

Foto: Arxiu

.

Una seixantena d’AMPA del Maresme i Vallès Oriental es van reunir el passat 15 de desembre a Mataró per analitzar l’Acord Marc de serveis de menjador escolar de centres públics publicat al DOGC pel Departament d’Ensenyament el dia 3 de desembre. Durant la reunió els assistents van mostrar la seva “indignació i preocupació” per l’esmentat acord i la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) ha anunciat que emprendrà accions de “forma immediata” contra el mateix. També ha avançat que l’impugnarà i denunciarà davant de totes les instàncies possibles amb l’objectiu que el Departament d’Ensenyament anunciï la seva “paralització i derogació definitiva”.

La FaPaC manifesta que l’Acord – que comporta el model de licitació pública com a fórmula de contractació del servei de menjador a prop de 200 centres educatius del Maresme i Vallès Oriental – “tindrà greus conseqüències” perquè, segons asseguren, “afavorirà la concentració i adjudicació del servei en mans de les grans empreses del sector de l’alimentació i atemptarà contra la capacitat que tenen les AMPA per continuar duent a terme la gestió d’aquest servei”. També afegeixen que en el cas dels serveis de menjador autogestionats per les mateixes AMPA “previsiblement no podran ni tan sols presentar-se al concurs per a la gestió del seu propi centre”.

Imatge: YouTube

Imatge: YouTube

Per altra banda, la FaPaC assegura que el criteri econòmic “tindrà més pes que la qualitat del menjar i del propi servei”. A més, creuen que “serà difícil competir” per a les petites i mitjanes empreses que ja ofereixen el servei. També afegeixen que el nou sistema “va en detriment dels criteris ecològics, saludables i de proximitat” que consideren bàsics per garantir una alimentació sana als infants. Per altra banda, com l’adjudicació es fa per contractació pública els centres educatius, les AMPA no participaran en la selecció de les empreses adjudicatàries “amb la qual cosa tampoc podran intervenir en cas que la qualitat del servei no sigui l’adequada”, denuncien.

Finalment, els membres de la FaPaC denuncien la “desinformació i la maniobra poc clara” amb la qual s’ha publicat l’esmentat Acord Marc, i lamenten que “no s’ha tingut en compte en cap moment l’opinió de la comunitat educativa dels centres que es poden veure afectats. . Davant tots aquests argument, la FaPac ha anunciat que impugnarà legalment aquest acord, negociarà políticament la seva derogació i impulsarà socialment accions i campanyes de sensibilització en aquesta línia.

Per la seva banda, el Departament d’Ensenyament ha respost a la FaPaC sobre aquestes crítiques. Segons informa l’ACN, el Departament ha recordat que l’acord s’ha tancat per homologar les empreses que poden oferir servei de menjador a les escoles però no adjudica el servei de menjador, sinó que només en garanteix criteris des del punt de vista sanitari, organitzatiu i educatiu. Ensenyament considera que tot tipus d’empreses poden participar en un procés d’adjudicació que no el determinarà l’administració i assegura que el procediment “és transparent i té totes les garanties de contractació pública”. Per últim recorda que la FaPaC i altres agents de la comunitat educativa formaran part del Comitè d’Experts i, segons asseguren des del Departament, han estat al corrent i degudament informats del procediment que vol donar les garanties jurídiques de tots els centres docents, per tal de facilitar-los la gestió del servei de menjador escolar. El volum econòmic de l’Acord Marc té un valor estimat de prop de 51 milions d’euros.

2 comentaris per a “Anuncien accions contra l’Acord Marc de menjador escolar”

  1. […] de serveis de menjador escolar per a les comarques del Maresme-Vallès Oriental, que ha aixecat les protestes de la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), també ha […]

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris