diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Armes de destrucció massiva

.

.

No patiu, no parlarem de míssils, ni d’aquelles armes de segons en Bush i el seu amic Ansar havien d’aparèixer i que, a hores d’ara, encara no sabem on són. L’arma de destrucció massiva a la que ens referim som nosaltres mateixos i els missatges que ens transmetem sense parar gaire atenció.

En efecte, ens convertim en els nostres pitjors enemics cada vegada que el pensament més negatiu pren forma de creença limitant i, sota la subtil aparença d’una frase feta o un refrany, fa miques la creativitat, la confiança i l’autoestima. Veiem-ne alguns exemples.

.

.

“No diguis blat fins que sigui al sac i ben lligat” Segur que coneixeu la frase, però us heu aturat a pensar com ens programa la ment per tal que tinguem por? Aquesta sentència intenta impedir que disfrutem del camí, vol impedir que gaudim del procés amb l’excusa que alguna cosa pot anar malament i tot es podria acabar ensorrant. Oblida que l’important, com en la vida mateixa, és el viatge no el destí. Creences com aquesta enfoquen la persona al problema mentre allunyen la seva atenció i la seva energia del moment present.

Des del coaching pensem el contrari. Cal atrevir-se a dir blat tantes vegades com faci falta per a visualitzar-lo amb força, per reforçar la creença i els desitjos que alimentaran les bones accions, creatives i fructíferes, que faran realitat els projectes. Capgirant el que diuen en castellà “ver para creer”, pensem que creure és crear.

.

.

Durant molts anys m’he dedicat a la docència i, creieu-me, m’han arribat a fer mal les orelles en sentir allò de “la letra con sangre entra”. Només ens faltava això ara: sang! La neurociència demostra que aprenem a través de l’emoció, del joc (allò que els experts anomenen gamificació), de la creativitat, de l’ús de les intel·ligències múltiples…però amb sang? No, gràcies. Cap mestre o pedagog que estigui al dia de les darrers aportacions pot seguir defensant que el patiment és necessari per a l’aprenentatge. Precisament “la por i la sang”, bloquegen la confiança en les pròpies capacitats i fan miques l’autoestima dels alumnes. Cal que cal esforç i perseverança, però això no té res a veure amb el patiment.

.

.

Que me’n dieu d’aquell “qui comença mal camí mai arribarà a bon fí” que té un significat per a mi equivalent a “quien mal anda mal acaba“? És segur que el camí que comença malament acabarà malament? Us en poso un exemple: recordeu quin va ser el resultat del primer partit de lliga del Barça de Guardiola i com va acabar la temporada? Les persones aprenem precisament quan les coses no van bé del tot, quan són millorables, perfectibles. Altre cop hem de recórrer a la neurociència per recordar que tenim una ment plàstica, que és capaç d’anar-se modificant i adaptant fins a fer possible arribar a bon fi. En la meva experiència com a coach he après que malgrat el pes del passat i dels dificultats del present, són les ganes d’aprendre, de millorar, de reinventar-se, de créixer, les que ens condueixen al futur desitjat.

.

.

Quien bien te quiere te hará llorar“. Fins aquí hem arribat. Qui t’estima i t’aprecia, et farà gaudir, somriure i t’acompanyarà amb una abraçada si et cal plorar. Perquè, les nostres emocions depenen de nosaltres no dels altres. Si ens pertorbem, si ens amarguem, si ens enfadem, és decisió nostre. Nosaltres som els directors de l’orquestra de les nostres emocions i elles tocaran el que nosaltres vulguem que toquin.

En resum, com deia el savi: vigila allò que penses perquè es transformarà en allò que dius. Vigila allò que dius perquè es convertirà en allò que faràs. Vigila allò que faràs perquè a la llarga es convertirà en allò que ets.

Hi ha moltes frases, refranys i creences que fan créixer la confiança, la llibertat, l’esperança, que enforteixen l’autoimatge i l’autoestima. A mi especialment me n’agrada una que va dir el poeta: “que tot està per fer i tot és possible”. Això és el que recordem i treballem plegats amb tothom que inicia un procés de coaching.

David Domínguez | Coach de labonaeducacio.cat

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris