dilluns, 18 de novembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Com aconseguir els propòsits d’aquest any?

David Domínguez

David Domínguez

La llista és llarga i coneguda. Deixar de fumar, fer règim, estudiar amb més antelació, el gimnàs, l’anglès… Comença un nou any i bona part dels nostres familiars, amics i coneguts es fan la promesa d’engegar nous projectes. Però, ai, pocs dies després, què se n’ha fet d’aquelles bones intencions?

Si convertim els nostres somnis en metes escrites, específiques, mesurables i creïbles, augmentarem considerablement les nostres possibilitats d’èxit. Per això, un bon coach t’ajuda a definir objectius SMART.

S (Specific). Un objectiu general és difícil de mesurar. “Trobar una feina millor” resulta poc concret. Especifiquem: “trobar una feina amb un sou més alt, que em permeti combinar els meus horaris, que estigui a prop de casa”. Ara resulta més clar què vol dir “millor” per a mi i quin tipus de canvis busco.

M (Measurable): Els objectius han de tenir paràmetres clars i mesurables. “Em proposo estudiar més”, resulta difícil de comprovar. Cal establir indicadors clars que no deixin lloc al dubte. “Em proposo treure un 7 enlloc d’un 5” és mesurable; “no tenir cap nota a l’agenda per falta de deures”, també.

.

.

A (Achievable) Els objectius no realitzables o exagerats ens porten cap a la desmotivació i la frustració. Són més efectius els objectius a curt plaç que les grans intencions. “Demà no fumaré més de dues cigarretes” és un primer pas.

R (Realistic). Els objectius s’han de poder fer, han d’estar al nostre abast. “Demà parlaré amb el meu cap” no depèn només de mi, sinó d’ell i de la seva disponibilitat. “Abans que s’acabi la setmana hauré concertat un dia i hora per parlar amb el meu cap” és més realista perquè és una tasca que depèn totalment de mi.

T (Time-framed). Un objectiu és un desig amb data de venciment. “Abans que s’acabi la setmana”, “abans de l’1 de Febrer”, “no passa de dimarts que…”. Si no els posem data, els objectius es perden en el temps.

L’escriptor George Bernard Shaw deia: “Si has construït un castell en l’aire, no has perdut el temps, és allí on ha d’estar. Ara n’has de construir els fonaments a sota”. Tenir objectius SMART ben redactats i elaborats és el primer pas; ara cal voluntat, constància, confiança i, a vegades, ser prou honest per demanar ajuda a qui ens pot orientar, acompanyar o facilitar el procés.

David Dominguez | Coach de La Bona Educacio.cat

Imatge: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per