dimarts, 12 de novembre de 2019
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Desarticulen una xarxa d’estafadors

Foto: M.E.

Foto: M.E.

Es feien passar per treballadors d’Endesa però no ho eren. El seu objectiu era estafar empreses, principalment locals d’oci, restauració, hotels o fins i tot teatres. Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una organització que es dedicava a estafar aquests tipus d’establiments. Un operatiu policial realitzat entre els dies 3 i 4 de març s’ha saldat amb 38 detinguts entre les quals es troben els dos líders de la banda, els captadors més importants i 32 testaferros.

Els estafadors es feien passar per treballadors de la companyia Endesa i, habitualment, trucaven en hora punta des d’un número de telèfon ocult. Quan ho feien utilitzaven un to agressiu i convincent propi de les empreses per cobrar un suposat deute de morosos, i feien servir informació de la facturació de l’empresa víctima per reclamar el pagament d’una quantitat a canvi de no tallar la llum a l’establiment.

.

.

Moltes vegades, davant la impossibilitat de comprovar la veracitat d’aquest deute, els responsables acabaven efectuant transferències bancàries per l’import que els demanaven, i que oscil·laven entre els 2.000 i els 15.000 euros, en funció de l’empresa. Després, les empreses s’adonaven que havien patit una estafa. Els diners transferits arribaven a comptes corrents dels testaferros o ‘mules’, els quals després de cobrar els diners els reintegraven a l’organització a canvi d’una petita comissió.

.

.

El passat 3 de març, els mossos van detenir als tres membres principals de l’organització (els dos caps i el captador més destacat), i van realitzar tres entrades en els seus domicilis ubicats a Alella, Montgat i l’Hospitalet de Llobregat. Els agents van comissar més de 5.000 euros en efectiu, nombrosos telèfons mòbils – amb els que feien les estafes – i diverses llibretes dades de víctimes. També van intervenir, entre d’altres indicis, llibretes bancàries que els testaferros usaven per fer ingressos i d’altres indicis rellevants per la investigació. L’endemà es va dur a terme un macro dispositiu a Barcelona, Hospitalet de Llobregat, Alella, Santa Coloma de Gramenet, Montgat, Badalona i Sabadell, amb l’objectiu de detenir la majoria de testaferros i captadors que havien participat en els fets.

Aquest operatiu de dos dies va acabar amb la detenció de 38 persones, concretament els 2 líders de l’organització, 4 captadors i 32 testaferros. 13 dels detinguts són de nacionalitat espanyola, 19 de la República Dominicana, dos són hondurenys, dos del Marroc i dos més de Veneçuela. Segons la policia, aquestes detencions han resolt almenys unes 70 denúncies d’estafa que haurien reportant més de 300.000 euros de benefici a l’organització.

Tots els detinguts van passar a disposició judicial el divendres passat. Els tres principals membres de l’organització han ingressat a presó, mentre que els 35 restants van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i la policia no descarta noves detencions relacionades amb el cas.

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris
produït per