diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

Els deu errors més freqüents del menú diari

Els 10 errors més freqüents a l’hora d’anar de menú diari al restaurant

.

.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística, 6 de cada 10 espanyols que treballa, menja fora de casa. D’aquests el 4% ho fa escollint la carta en un restaurant, el 37% es porta el menjar de casa amb un ‘tupper’ i la resta, el 59% fa un menú, la majoria de vegades en un restaurant.

És evident que a dia d’avui, l’opció més escollida és el menú diari al restaurant amb un preu tancat, que costa a la majoria de treballadors uns 217 €/mes. Al voltant d’uns 10 €/dia.

És per aquest motiu, que avui us vull llistar els errors més freqüents que fem quan mengem de menú.

Foto: Arxiu

Foto: Arxiu

1- Anar a dinar tard:
És molt habitual, a la Península Ibèrica, que anem a dinar entre les dues i les tres de la tarda. Aquest fet, fa que hi arribem amb molta gana i cansats per una matí tan llarg, per tant, entrarem en un ambient d’estrés perquè anirem a dinar tots a l’hora, i segurament escollirem malament els plats i segurament tindrem menys opcions per escollir. Si ets dels que el teu horari no et permet dinar abans, gestiona molt bé l’esmorzar i el mig matí per poder arribar a la teva hora de dinar amb la gana justa.

2- Escollir primers plats pesats:
Hi ha uns quants restaurants, sobretot a les zones industrials, que ofereixen uns primers plats molt i molt calòrics i pesats, i en el primer plat hem d’escollir un cosa molt lleugera perquè ens permeti seguir treballant amb lleugeresa per la tarda i no ens engreixi. Per exemple una amanida, verdura bullida o alguna crema freda o calenta com un gaspatxo o una crema de porros. Evidentment, si la nostra feina és d’un desgast important perquè treballem a l’obra o en tasques d’un esforç físic important, haurem d’escollir un plat de pasta, llegums o arròs, però la cocció ha de ser també lleugera.

.

.

3- Patates fregides de guarnició:
– És molt habitual que la carn o peix del segon plat vingui amb patates fregides de guarnició. Les patates fregides són molt econòmiques de cost i normalment agraden a tothom. Però no interessa gents menjar-ne habitualment. Ens aporta moltes calories procedents de fritures en altes temperatures d’olis reutilitzats i en molts casos, amb un estat oxidatiu molt alt. A la carn o peix, que favorablement hem d’escollir a la planxa i sense salses, hem d’explicitar que no ens hi posin patates fregides i que si pot ser ens ho canviïn per alguns xampinyons saltejats o algun pebrot al forn. Aquests productes són habituals en totes les cuines.
– També és una bona opció, i utilitzada per molts vegetarians, demanar un plat de pasta de segon. Normalment, el restaurador, no ens posa cap problema en demanar-li un altre primer com a segon plat; doncs el cost de la matèria primera és més econòmic.

4- Començar a menjar pa abans de dinar:
Aquest fet va molt lligat al fet d’anar a dinar tard i havent acumulat molta gana. El primer que ens posen a la taula és una safata de pa i en alguns casos un plates de patates xips o olives. Això ho hem d’evitar. No hauríem de menjar pa ni abans de dinar ni dinant, i l’aperitiu l’hem de reservar exclusivament pel diumenge. Aconsello dir explícitament al cambrer “no em portis pa si us plau”. D’aquesta forma evites temptacions.

.

.

5- Començar bevent vi:
En aquest país és habitual el vi a taula. Sincerament, no crec que sigui un mal hàbit, però cal treure’ns la set amb aigua i reservar el vi per fer-ne una o dos copes i prou. Tingueu en compte que l’alcohol ens aporta 7Kcal/g i ens dificultaria la frescor per treballar a la tarda.

6- Menjar de pressa i corrents:
– També és un hàbit habitual i poc saludable, menjar a córrer cuita. Aquest comportament fa que ens saltem la fase de mastegat de la digestió a la boca i dificultem la part de la digestió que passa a l’estómac. Dificultant d’aquesta forma la feina i provocant gasos i digestions difícils. Per això, és important escollir coccions senzilles com ja hem dit, però també menjar a poc a poc i mastegar bé els aliments. L’experiència em diu que és l’hàbit que més costa de modificar, però també em diu, que la gent que ho aconsegueix, té uns resultats espectaculars.
– Si tenim poca estona en el nostre horari, és aconsellable fer un plat únic en comptes d’un menú sencer, per poder-ho menjar lentament.

7- Escollir els postres malament:
– Aquest fet va molt lligat al de menjar ràpid, ja que la gent que menja molt de pressa arriba a l’hora del postres amb ganes de quelcom dolç. Segurament donat perquè, tot i que tinguem l’estómac distès pel volum de gasos i menjar, no hem donat temps a l’impuls nerviós per avisar al cervell i avisar-lo que ja estem tips.
– Aconsello no menjar postres i passar directament als cafès, doncs l’oferta gastronòmica dels restaurant acostuma a ser poc interessant (mousse, gelats, flams, iogurts ensucrats…). Si fem postres, hem de triar fruita del temps (almívar no!), però després de menjar dos plats, la fruita la podem fer per esmorzar o per berenar.

.

.

8- Els cafès amb dos sucres:
El cafè és interessant per aportar-nos aquest punt d’excitació i tensió per afrontar la tarda de treball que tindrem per davant, tot hi això, l’hem de prendre sense sucre. La gent que posa dos sobres de sucre al cafè s’està engolint 64Kcal de cop i es fa pujar els nivells d’insulina de la sang en excés, d’aquesta manera el cos és una màquina d’acumular energia i, com a efecte rebot, tindrem gana abans d’hora.
És aconsellable també, no prendre més de tres cafès diaris.

9- Prendre xarrup d’herbes per digerir:

.

.

El xarrup típic del final d’un dinar copiós, ha de ser exactament això, un xarrup després d’un dinar copiós. En el menú diari i si hem de treballar per la tarda està totalment desaconsellat. Si per contra per la tarda no treballem i ens espera un sobretaula llarg amb companys o clients, pot ser una opció, sempre i quan ho fem esporàdicament.

10- De cadira a cadira:
– Aquest problema és habitual en persones que passen la seva jornada laboral assegudes al cotxe o davant de l’ordinador. S’aixequen per anar a dinar i tornen a seure.
– Et recomano si ets d’aquest perfil, que aprofitis abans o després de dinar per fer una passejadeta i estirar les cames.

Joan Majó Merino | Diplomat en Dietètica i Nutrició Humana per la UB

Fotos: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris