diumenge, 05 de gener de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

I en educació… junts pel ‘sí’?

Francesco

Francesco Tonucci

Quins són els “sí” clars i contundents que necessitem en educació?

Un sí és una afirmació ferma, segura, decidida i valenta i precisament per això, en aquests temps en què tot sembla dependre de la innovació i el canvi, ens fa falta recordar aquests referents sòlids i estables que fonamenten la tasca educativa. Ho farem de la mà de Francesco Tonucci, des del meu humil punt de vist, un dels grans.

Sí a la confiança en els nens i nenes. Si no partim de la confiança que els infants són competents, que tenen capacitats, que poden, la tasca educativa perd sentit. L’escola no està feta per a nens i nenes que no saben i que han d’escoltar els mestres que sí en saben. Els nens i nenes saben i per tant…

.

.

Sí a escoltar l’alumnat. Només d’aquesta manera accedim al seu món, a les experiències, vivències i emocions que tots ells aporten a l’escola. Perquè és sobre aquesta matèria, sobre aquest fonament (la seva vida) que l’escola ha de realitzar la seva tasca.

Sí a la diversitat. No és aquesta precisament la riquesa de l’educació. A l’escola igualtat equival a pobresa – diu Tonucci – i hi estem d’acord. Les escoles d’idiomes barregen l’alumnat de diferents edats en funció de nivells i interessos, perquè no ho fa l’escola formal? Diversitat de cultures, de capacitats, de gènere, econòmica…tot plegat enriqueix l’experiència del grup i de l’individu.

Sí a la multiplicitat de llenguatges i intel·ligències que facin possible que cada alumne/a pugui aportar el millor d’ell mateix des de les seves particularitats. El dibuix no va en contra de la memòria, la música no està barallada amb la llengua, l’expressió corporal no és enemiga de les matemàtiques. La llibertat d’expressió és multiforme.

.

.

Sí als últims. Recordeu l’expressió de “ser l’últim de la classe”? Doncs aquests han de ser el nostre objectiu. L’últim no té alternativa i ens necessita més que la resta. Els últims han de ser els primers…però no els únics.

Com diu Tonucci: més que innovadors en tecnologies i metodologies, més que presentar com a grans èxits ISO, mesures de qualitat i protocols, necessitem afirmacions fermes, segures i contundents.

David Domínguez | Coach de labonaeducacio.cat

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris