diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

La taronja en suc i la mandarina a grills

.

.

En la majoria de les nostres llars, quan ingerim fruites cítriques, acostumem a prendre la taronja en forma de suc i la mandarina en forma de grill.

Alguna vegada us heu preguntat el perquè? Perquè no hi ha màquines d’exprimir mandarines? Perquè poques vegades ens mengem la taronja de postres i sencera?

Crec fermament que l’ésser humà tenim generalment un poder innat de síntesi i de simplificació dels processos, doncs a causa de la famosa “Llei de Murphy” les coses ja es compliquen soles.

.

.

Ja fa tres segles i mig, Baltasar Gracián va representar la vida com un joc d’atzar a la seva obra “Oráculo manual y arte de prudencia (1647). Segons aquest pensador de Belmonte de Calatayud, el bon “jugador” és aquell que treu el màxim profit de les cartes que li dona la vida. Sempre m’ha agradat aquesta frase pragmàtica, i a més a més, jo hi afegiria que és millor fer-ho amb el menys esforç possible, perquè d’aquesta manera pots jugar vàries partides a l’hora. Així jo faig servir molt la frase de “el mínim esforç per obtenir el màxim rendiment”.

.

.

Sempre recordaré el que em deia una professora de primària quan en els exàmens treia sisos i sets. “Joan, la llei del mínim esforç, podries treure més bones notes”. Era ben cert, però llavors havia de renunciar a sopar amb els meus pares, jugar amb la meva germana, assistir als meus entrenaments setmanals d’hoquei i  fer altres coses que també volia fer.

Així que crec en un equilibri òptim de les coses. Per contra, és curiós, poder veure com  a l’hora d’alimentar-nos podem ser tan extremistes. Un exemple ben clar son les famílies que tenen nens petits. Intenten portar uns horaris i uns menús variats i equilibrats a la perfecció amb verdura i peix fresc per poder oferir el millor els nadons, però quan els nens es fan grans i fins i tot marxen de casa, els adults sols, passen amb qualsevol cosa pràctica que ens tregui la gana i es posen en “modo supervivència”.

Pels que em coneixeu una mica, ja sabreu que a mi no m’agraden els extrems, per aquest motiu, fujo d’alimentacions extremadament complexes pel que fa haver d’anar a comprar cada dia, passar hores netejant aliments ecològics i cuinant per tal de tenir una bona alimentació. Però també m’allunyo d’alimentacions excessivament pràctiques i poc equilibrades basades en el passotisme absolut.

.

.

En aquest exercici de ser pràctics però saludables, hem de jugar bé les cartes, tal com deia Baltasar Gracián, per tal de compaginar verdura fresca amb congelada, fruita fresca amb fruita enllaunada, peix fresc amb congelat, plats senzills amb plats més complicats i productes crus amb plats de cinquena gamma. En aquest cas, l’objectiu serà menjar suficientment sa d’una manera pràctica.

Suposo que per aquest motiu, tenim l’hàbit de menjar-nos la taronja en suc, ja que costa molt de pelar-la i separar-ne els grills sense quedar amb les mans plenes de suc i la roba tacada. Per altra banda, la mandarina és molt més fàcil de pelar i desgrillar.

Al cap i a la fi, el cas d’aquests cítrics és un clar exemple de l’ús de la practicitat sense oblidar la salut.

Joan Majó Merino

Imatges: YouTube

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris