diumenge, 02 de de febrer de 2020
Diari Maresme | Independent i Comarcal

‘Cuentos completos’, d’E.L. Doctorow

Portada del llibre

Portada del llibre

Un dels màxims creadors de l’estampa social nord-americana contemporània. Edgar Lawrence Doctorow, marcat des del naixement pel nom d’un dels millors contistes de la Historia de la literatura, va saber compaginar fins l’últim dia el balanceig entre novel·la i conte. Ara, Malpaso publica ‘Cuentos completos’, un recorregut pautat pel propi autor que portarà al lector a conèixer la vida d’aquest ‘somniador del Bronx’ a través dels seus contes.

Doctorow és un pintor, capaç de provocar mitjançant les seves traces la comprensió per part del lector del moviment urbà nord-americà. Un pintor de paisatges en els que sempre habita un núvol crític totalment subjectiu, un pintor de personatges que sempre evolucionen amb la llavor tràgica al seu interior. És cert que aquell imaginari tan real de Poe és molt visible en molts dels seus contes, però també s’ha de destacar el record que porten d’altres autors com de Jack London a l’elaboració de personatges o de Mark Twain a una narració que sembla prendre com a base una inestable quantitat de miralls trencats. Doctorow segueix l’estil que podria definir-se com d’aquelles maragdes perlades que deia Lope de Vega, és a dir, de mirada allagrimada, plorosa, d’ànima trencada. Llegir a Doctorow és deixar el cos amb la sensació de que la seva escriptura surt sola, sense esforç aparent; que la forta crítica social dels seus contes, que l’apropament a la part més baixa d’una ciutat com Nova York, que aquella vida per l’inframon neoyorkí, no són més que gotes de suor del propi escriptor que rellisquen per la seva mà, pels seus dits, i s’impregnen al paper en forma d’històries. Però no és així. El sofriment de la comprensió fatalista de la humanitat queda al lector, queda l’aroma del treball, del talent d’observar-ho tot i saber descriure amb paraules allò que sempre intenta escapar-se d’elles, allò que a nosaltres ens deixa sense, allò que mai vol tenir nom: les emocions.

‘Cuentos completos’ és una obra d’emoció caracteritzada per la velocitat narrativa al seu conjunt, pel sarcasme, la ironia y fins i tot la sàtira front a una societat que sembla no tenir solució però sí escapatòria, l’única possible per aquells que poden veure i sentir tot el que els envolta: la literatura. Federico García Lorca va arribar a Nova York i no va poder fer res més que descriure el que s’amaga rere les llums de neó. Però tinguem sempre en compte que dins seu restava el record del mar granadí, del verd oliva andalús, de l’aroma a gessamí. Els ulls, i sobretot la ploma, de Doctorow també van trobar-se amb allò que s’intenta amagar rere la il·luminació consumista , però amb una diferència, ell va néixer al Bronx, mamant tot allò des del moment en que el pes d’Edgar Allan Poe va posar-se sobre les seves espatlles. Ell no va tenir on comparar, per ell allò no era contrast sinó realitat.

Víctor González | @libresdelectura

Deixa un comentari

» Normes d'ús dels comentaris